Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis, född och uppvuxen i Sverige

Nu har det blivit dags att prata om en svensk rätt. 1953 på restaurang Hasselbacken i Stockholm skapades hasselbackspotatisen av Leif Elisson, en kockelev. Den såg säkerligen inte exakt ut som den gör i dag men här följer receptet för dagens standard. Wikipedia säger mandelspån … men jag har faktiskt inte […]


Choronsås

Choronsås, en variant på béarnaisesås

När man slänger några stekar på grillen passar det bra att vispa ihop en béarnaisesås till köttet. Något som passar ännu bättre är om man tillsätter lite tomatpuré i såsen. Då får man en choronsås vilken har fått sitt namn efter den franske köksmästaren Alexandre Étienne Choron. Mycket av detta receptet finns […]


Pasta carbonara på färsk pasta

Pasta alla carbonara med lök och ärtor

Pasta alla carbonara är gott som det är men jag gillar att tillsätta lök och ärtor. Därför valde jag att publicera mitt recept så du också får prova det. Originalreceptet på en autentisk carbonara hittar du här. Lite tips för en lyckad carbonara hittar du i min tekniska artikel. Ärtorna […]


Pulled beef på högrev

Pulled beef på högrev

På senare tid har vi börjat få se förpackningar i affären med färdig pulled beef, pulled pork och även pulled chicken. Det är en tidskrävande rätt att laga hemma om man använder en vanlig kastrull. Använder man däremot en tryckkokare går det riktigt fort! Här ovan är rätten serverad med ris, […]


Deg till gnocchi

Nu börjar gnocchin ta sig på riktigt!

Nu börjar det faktiskt bli bra gnocchi av mina försök. Lagom fasta utan att vara degiga och inte allt för ömtåliga. Samma ingredienser som innan Jag har faktiskt inte behövt ändra något här. Ja det skulle vara potatisen i så fall där jag provat med både fast och mjölig potatis. […]


Svampsås med grädde

Svampsås med grädde

Fransmännen gör sin svampsås på demi-glace vilket blir helt ok. Den passar väldigt bra till fetare köttslag då den själv inte har mycket fett. Här går jag ifrån den varianten och baserar istället min svampsås på grädde. Vispgrädde till och med! Konsistensen är en smaksak I receptet väljer jag att steka […]


Inlagd rödlök

Inlagd rödlök

Tidigare har jag visat hur man gör inlagd gurka och då med hjälp av en vakuumpackare för att snabba på det hela inför maten. Om du har längre tid på dig, vi pratar från 60 minuter upp till några veckor, så går det lika bra att hoppa över vakuumpackaren. Här […]


Béarnaisesås

Vanlig enkel béarnaisesås

Jag skall inte säga att det är sådär superlätt att göra béarnaisesås men det är inte jättesvårt heller. Det är någonstans mitt emellan helt enkelt. Visste du förresten att béarnaisesåsen är en variation på hollandaisesåsen, en av dom fem franska modersåserna? Vad är det som normalt går fel? Det vanligaste […]


Pasta med svamp och pancetta

Pasta med svamp och pancetta

Här är en rätt med få ingredienser där man får chansen att låta de bästa ingredienserna skina. Olja och fond tillsammans med stärkelsen ur pastavattnet skapar en lätt sås som fastnar på pastan. Använd min färska pasta eller köp en färdig sådan. Jag använder kycklingfond men svampfond eller grönsaksfond går […]


Nötbiff med kapris och rödlök

Nötbiffar med rödlök och kapris

Rödlök och kapris är två vanliga tillbehör till råbiff, idag tänkte jag använda mig av dessa tillsammans med lite nötfärs för att göra nötbiffar i stekpannan. Det finns olika bindemedel för biffar Några vanliga sätt att binda biffar är antingen med ägg eller med ströbröd som fått svälla lite i […]