Pasta med svamp och pancetta


Pasta med svamp och pancetta


pasta-med-svamp-2

Om du vill få generella tips på hur du lyckas med pastasåsen klickar du på bilden ovan.

Här är en rätt med få ingredienser där man får chansen att låta de bästa ingredienserna skina. Olja och fond tillsammans med stärkelsen ur pastavattnet skapar en lätt sås som fastnar på pastan. Använd min färska pasta eller köp en färdig sådan.

Jag använder kycklingfond men svampfond eller grönsaksfond går lika bra

Efter man har stekt pancetta och svamp en liten stund är det dags att tillsätta en fond. Här är det fritt fram för dig att välja det du gillar mest. Fonden hjälper också till att koka ur svampen riktigt så den släpper sin smak till såsen.

Ta svamp efter egen smak

Det är inte särskilt viktigt vilken svamp du använder i denna rätt. Kör lite på vad du själv är sugen på, vad du råkar ha hemma eller vad du hittat i skogen tidigare i veckan. Kantareller, champinjoner, murklor och portabello är alla goda alternativ du kan köra på. Eller varför inte blanda allihop så får du en rolig variation i rätten.

Även pepparn får en plats i rampljuset

Jag gillar mycket svartpeppar i denna rätten. Den går väldigt bra ihop med dom övriga smakerna då dom är få men intensiva. Om du vill ta det hela ett steg till rostar du hel peppar i en torr stekpanna en liten stund, för att göra den mer aromatisk, innan du maler den.


Ingredienser för 4 portioner pasta med svamp och pancetta

400 g pasta
20 g salt
4 liter vatten
30 g olivolja
60 g smör
250 g pancetta
400 g svamp
500 g / 500 ml kycklingfond
15 g bladpersilja
75 g parmesanost


Mise en place

250 g pancetta

Skär pancettan till brunoise och lägg i en skål.


400 g svamp

Borsta av svampen och skär i 5 mm tjocka skivor. Lägg i en skål.


15 g bladpersilja

Grovhacka persiljan och lägg i en liten skål.


75 g parmesanost

Riv osten och lägg i en liten skål.


Gör såhär

Steg 1

4 liter vatten
20 g salt

Häll upp i en stor kastrull och koka upp på hög värme.

Steg 2

30 g olivolja
60 g smör
250 pancetta, brunoise

Värm upp olja och smör i en traktörpanna på medelvärme så smöret smälter. Tillsätt pancettan och låt den steka försiktigt i 10 minuter. Rör om då och då.

Steg 3

400 g svamp, 5 mm skivor

Höj till medelhög värme och tillsätt svampen. Låt den steka i 5 minuter tills den fått lite färg.

Steg 4

500 g / 500 ml kycklingfond

Tillsätt i traktörpannan och låt koka upp. Låt reducera tills cirka hälften av fonden är kvar.

Steg 5

400 g pasta

När vattnet har kokat upp lägger du pastan i vattnet och låter den koka tills den är färdig enligt anvisningarna på paketen. Tänk på att smaka på pastan mot slutet och ta upp den när den nästan är färdig så den inte blir för mjuk.

Steg 6

Lyft ur pastan ur vattnet och lägg i traktörpannan med svampen och pancettan. Låt det hela puttra i några minuter medan du rör om pastan.
Använd en slev för att ta cirka 1 dl pastavatten från kastrullen och tillsätt i traktörpannan. Låt puttra ytterligare ett par minuter och se till att oljan gått ihop med vattnet. Om den inte gjort det tillsätter du mer pastavatten och ser om det hjälper.

Steg 7

15 g bladpersilja, grovhackad
75 g parmesanost, riven
Salt & grovmalen svartpeppar

Rör ned persilja och ost i pastan och smaka av med salt och svartpeppar.

Kommentera