Inlagd rödlök


Inlagd rödlök


Tidigare har jag visat hur man gör inlagd gurka och då med hjälp av en vakuumpackare för att snabba på det hela inför maten. Om du har längre tid på dig, vi pratar från 60 minuter upp till några veckor, så går det lika bra att hoppa över vakuumpackaren. Här kollar vi på hur man lägger in rödlök och funderar lite över vad man vill ha löken till.

Formen dikteras av vad du vill ha inlagd rödlök till

Löken passar utmärkt i till tacos där du förmodligen vill ha den ganska tunt skuren så den kommer bra överens med den övriga fyllningen. Den passar också väldigt bra till en köttbit med sås till och då gärna någon kraftig och fyllig sås där lökens syra bryter av fint mot såsens munfullhet. I en sådan rätt kan du kosta på dig att ha löken i större bitar som får bli ett tjusigt garnityr på tallriken. En form som jag personligen håller mig undan och många med mig är hackad lök. Det kan hända att man hittar någon tillämpning även för den formen men oftast kommer det vara för smått.

Om du väljer att lägga in lite större bitar som jag har gjort på bilden ovan bör du tänka på att dra bort membranet som sitter på insidan av varje lager. Dessa membran syns svagt i övre delen av bilden.

Skall löken vara krispig eller mjuk?

Det är alltid bra att leta efter en balans i konsistensen hos de olika beståndsdelarna i en maträtt. Porösa saker vägs upp med kompakta, mjuka vägs upp med hårda och ibland kan även varma vägas upp med kalla. Om du vill ha en krispig lök ser du till att kyla inläggningsvätskan väl innan du slår upp den i ditt kärl med löken i. Om du vill ha mjuk lök använder du vätskan varm direkt ifrån kastrullen. Ju större du skär din lök ju bättre passar det i regel att ha den krispig.

Kryddning

Som alltid med en inläggningsvätska kan du krydda den lite hur du vill. Chili, ingefära, dill, persilja, stjärnanis, rosmarin, timjan, apelsinskal och flera andra saker går utmärkt att stoppa i. Det viktigaste är egentligen bara att dessa kryddor passar bra med det du tänker äta löken med. Till tacos passar chili, lime och korianderfrön mycket bra. Är det asiatiskt som gäller har du stjärnanis och ingefära som starka kandidater. Är det kötträtter som gäller kan rosmarin eller timjan vara intressant och till fisk hittar vi gärna dill och apelsin.

Om du snabbt vill ha en kall inläggningsvätska är isen din kompis

Ja nu pratar jag inte om isbad utan om att tillsätta is direkt i vätskan. Använd helt enkelt mindre vatten när du kokar upp vätskan och tillsätt resterande mängd vatten efteråt i form av iskuber. Eftersom jag gillar min inlagda rödlök krispig är det denna metod jag använder i detta receptet.

Förvara

Inlagd rödlök förvaras bäst i en glasbehållare och gärna i en lufttät sådan. Dessutom mår den bra av att stå i kylskåpet och kan stå där i 2 – 3 veckor innan den blir för tråkig i konsistensen.


Du behöver

Ingredienser till 1 inlagd rödlök

100 g / 100 ml vitvinsvinäger
50 g / 50 ml vatten
50 g iskuber
40 g strösocker
6 g salt
2 g gula senapsfrön (ca 15 stycken)
2 g hel svartpeppar (ca 10 stycken)
1 g korianderfrön (ca 15 stycken)
1 lagerblad
1 rödlök


Gör såhär

Steg 1

100 g / 100 ml vitvinsvinäger
50 g / 50 ml vatten
40 g strösocker
6 g salt
2 g gula senapsfrön (ca 15 stycken)
2 g hel svartpeppar (ca 10 stycken)
1 g korianderfrön (ca 15 stycken)
1 lagerblad

Blanda allt i en liten kastrull och sjud upp på medelhög värme. Rör om tills saltet och sockret har löst upp sig och vätskan är klar.

Steg 2

50 g iskuber

Tillsätt iskuberna och rör tills isen smält helt.

Steg 3

1 rödlök

Skala och skär löken till den form du vill ha den. Om du skär lite större bitar rekommenderar jag att du drar bort membranen som sitter på insidan av lagren. Lägg löken i en glasbehållare och slå på inläggningsvätskan.
Stäng åt behållaren och förvara i kylskåp.

Kommentera