Det handlar inte om att stryka dessa grönsaker från din lista, utan att äta dem med måtta och veta hur man kombinerar dem.
Om du har diabetes är det viktigt att tänka på vad du äter. Även om grönsaker är hälsosamma och oumbärliga i en balanserad kost, bör du vara medveten om att vissa sorter kanske inte är det bästa valet för diabetiker.
Det betyder inte att det finns ”förbjudna” grönsaker för personer med diabetes, eftersom de alla kan vara en del av en hälsosam kost om de konsumeras i rätt portioner.
Vissa har dock ett högre kolhydratinnehåll eller ett högre glykemiskt index, vilket kan påverka blodsockernivåerna om de äts i överflöd.
Vilka grönsaker bör diabetiker inte äta?
Det finns två typer av grönsaker: stärkelserika och icke-stärkelserika grönsaker. Båda grupperna påverkar blodsockret (glukos) på olika sätt.
Stärkelsegrönsaker innehåller framför allt kolhydrater, och dessa makronäringsämnen omvandlas till glukos när de smälts. De innehåller också fibrer, vitaminer och mineraler och är därför nödvändiga för en god hälsa.
Därför är det idealiskt att konsumera precis tillräckligt för att hålla blodsockret inom det hälsosamma intervallet, vilket vanligtvis är mindre än 180 mg/dl eller det intervall som rekommenderas av din läkare.
1.Jordärtskockor: rika på probiotika, men med hög halt av kolhydrater.
2. Rödbeta: rekommenderas inte att ätas i överflöd eftersom den innehåller naturliga sockerarter som kan höja blodsockret.
3. Sötpotatis: rekommenderas inte att ätas i överflöd eftersom den innehåller mycket kolhydrater, men är ett hälsosammare val än potatis.
4. Vintersquash eller ekollonsquash: innehåller kolhydrater, vilket överträffar gröna bladgrönsaker.
5. Gul squash: vissa typer av squash har ett högt eller måttligt glykemiskt index.
6. Ärtor: det negativa är att de är en hög kolhydratkälla, det positiva är att ärtor är rika på fibrer.
7. Gröna bönor: kan höja blodsockernivån.
8. Majs: rekommenderas inte för överätning på grund av dess höga kolhydratinnehåll.
9. Potatis: stora mängder rekommenderas inte eftersom de kan höja blodsockernivån på grund av sitt höga stärkelseinnehåll.
10. Kokt grön banan: innehåller mycket stärkelse, men det är inte en frukt som bör elimineras helt från kosten.
11. Kokt kassava: kan höja blodsockernivån på grund av sitt höga stärkelseinnehåll.
12. Kokta morötter: Morötter kan vara en del av en balanserad kost för personer med diabetes, förutsatt att de äts med måtta och råa, eftersom kokta morötter har ett högre glykemiskt index (GI på 85), medan råa morötter har ett GI på 30.
5 hälsosamma minitips för diabetiker
Generellt sett finns det några tips att tänka på när man vill göra en diabetesvänlig matplan:
1. Välj livsmedel med lågt kolhydratinnehåll: välj icke-stärkelsegrönsaker som sparris, broccoli, bladgrönsaker, svamp och lök, bland annat. Förutom att de innehåller mindre kolhydrater ger de mer vitaminer, mineraler och fibrer.
2. Måttliga rätter: För att uppnå detta mål är det viktigt att du följer en balanserad kost som gör att du kan konsumera små mängder stärkelsehaltiga grönsaker.
3. Inkludera hälsosamma fetter och protein: Även här hjälper en balanserad kost till att förhindra glukostoppar.
4. Ät ångkokta eller råa grönsaker: på så sätt förändrar de blodsockernivån mindre.
5. Gå till en dietist: det är viktigt att få professionell hjälp med att lägga upp en kostplan som utgår från dina behov och vad du gillar och ogillar.
Vi har tidigare skrivit om hur kaffe kan påverka din hälsa, men kom ihåg att konsumera det med måtta. Att hålla koll på ditt kolesterol är viktigt, så se till att inkludera regelbundna kontroller. Ananas är en utmärkt frukt som kan bidra till din matsmältning och stärka ditt immunförsvar. För att minska visceralt fett, alltså det fett som lagras kring inre organ, är det bra att kombinera hälsosam kost med motion. Slutligen, inkludera mer frukt i din kost för att få viktiga vitaminer och mineraler som hela kroppen behöver.