Vid smältning av smör uppstår vit skum? Många inser inte vad det betyder

smör

I mataffärernas mejeriavdelningar kan du se många produkter förpackade i den klassiska smörkuben. Smör, påläggsmix eller kanske gräddspridare? Hur skiljer du äkta smör från imitationer? Det verkar vara en enkel uppgift, men med mejeriföretagarnas kreativitet kan alla göra misstag. Särskilt i julrushen är det lätt att begå ett fel.

När du köper smör, se noga på etiketten. Det ska tydligt stå ”smör” – inte smörgåsmix eller gräddspridare. Även om det är gräddbaserat, kan det innehålla härdade vegetabiliska fetter, som inte är hälsosamma. Om produkten inte heter ”smör”, är den inte det.

Hur skiljer man äkta smör från imitationer?

Äkta smör består av 82% mjölkfett, 16% vatten och 2% mjölkproteiner. Det är proteinerna som påverkar smörets struktur och konsistens. Laktos, den naturliga mjölksockret, finns i liten mängd i smör. Om du har stor laktosintolerans, är laktosfria alternativ bättre för dig. När du väljer smör, undvik produkter som innehåller vegetabiliska oljor. Om inte vilka oljor är specificerade, kan det innehålla exempelvis palmolja, som mest består av mättade fettsyror.

Gott, naturligt smör har en ljus färg och krämig doft. När det tas ur kylskåpet är det hårt och svårt att breda på bröd.

Vitt skum på smöret – är det ett dåligt tecken?

Om du ser vitt skum när du värmer smöret, bli inte orolig. Det är ett bra tecken som visar att smöret är naturligt. När du värmer det, börjar vattnet avdunsta och proteiner denatureras och koagulerar, vilket bildar det vita skum på ytan. Detta skum tas bort i klareringsprocessen av smör.

Kan man steka i smör?

På grund av den låga rökpunkten bör naturligt smör inte användas för stekning vid höga temperaturer. Vid 150 grader Celsius börjar det brinna, och förbränningseffekterna är skadliga för hälsan. Det passar bra för stekning av äggröra eller att svetta lök på låg värme, men för att steka fisk som karp bör det undvikas.

Aluminiumfolie i stekpannan: restaurangernas hemlighet som allt fler tar efter

Ett mycket bättre val är klarerat smör, vars rökpunkt är 250 grader Celsius. Det hälsosammaste alternativet är att förbereda julmiddagen i ugnen. Ett bra alternativ till karp är gädda som kokas och serveras på traditionellt vis med mild sås och russin.

Naturligt smör kan ha olika färger

Oftast har smör utan vegetabiliska fetter en ljus, nästan vit färg. Men smörets färg kan variera beroende på årstid och korna diet. Mejeriprodukter från grädde av kor som äter färskt gräs är något mer gula än smör från kor som får torrt foder. Doften är den bästa rådgivaren. Färskt och originellt smör luktar mjölk, medan mixar ofta luktar margarin.

Hur gör man smör hemma?

Att göra smör hemma är enkelt och kräver ingen specialutrustning. Ingrediensen är bara grädde med hög fetthalt, minst 30%.

Recept på hemmagjort smör:

  1. Häll kall grädde i en mixer eller skål. Vispa på hög hastighet tills det bildas tjock grädde och sedan smör.
  2. När fettet skiljer sig från kärnmjölken, sluta vispa.
  3. Separera kärnmjölken från smörklumparna med hjälp av en sil eller gasväv. Släng inte kärnmjölken – den passar bra till bakning eller pannkakor.
  4. Skölj smöret med kallt vatten för att ta bort rester av kärnmjölk och förläng produktens hållbarhet.
  5. Forma smöret till en kub och lägg i kylskåpet.

Sådant smör är redo att ätas direkt. Smaken, konsistensen och doften kan lätt tävla med butiksköpta produkter, och tillagningen ger extra tillfredsställelse med att ha gjort det själv. Du kan tillsätta dina favoritkryddor, örter eller vitlök till smöret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *