En Oxfordprofessor, en framstående nutritionist, föreslår att man går tillbaka till grunderna som det mest effektiva sättet att gå ner i vikt.
Vi känner alla någon som har en omättlig aptit, men på grund av en snabb ämnesomsättning går de inte upp i vikt även om de äter stora mängder. Kanske är det våra hormoner som bär skulden, vilken typ av mat vi äter eller till och med vår tarmhälsa. Det finns många konkurrerande teorier om varför vissa av oss går upp i vikt, men allt detta är bara en distraktion, åtminstone enligt professor Keith Frayn, en av världens ledande experter på ämnesomsättning.
Efter att ha ägnat en livstid åt att studera människors ämnesomsättning anser professor Frayn att vi har överkomplicerat oss själva när det gäller specifika dieter. Istället för att eliminera kolhydrater eller undvika fettrika livsmedel föreslår Frayn att vi ska eliminera denna tendens och återgå till en mer traditionell process, dvs. kalorier in för kalorier ut. ”Argument mot denna modell för energibalans distraherar oss helt enkelt från vad som behöver göras”, säger han.
Ät mindre och rör på dig mer
Den grundläggande energibesparingsmodellen för kroppen säger att om vi tar in mer energi än vi gör av med kommer vi att lagra resten. Omvänt gäller att om vi förbrukar mer energi än vi får i oss kommer våra energireserver att tömmas och därför kommer vår vikt att minska. Denna teori har dock förlorat i erkännande under årens lopp, ”folk säger att det inte kan vara så enkelt, annars skulle vi inte vara där vi är”, säger Frayn. Misstanken om att orsaken till fetma inte bara handlar om kalorier in och kalorier ut har fått många forskare och till och med influenser på sociala medier att leta efter alternativa teorier och dieter.
Det är här kolhydraterna kommer in i bilden, eftersom det ofta rekommenderas att man ska dra ner på vitt bröd och ris om man vill gå ner i vikt. Motiveringen är att de snabbt omvandlas till socker, som sedan lagras som fett. Denna så kallade kolhydrat-insulinmodell har fått stor spridning under de senaste åren. Professor Frayn är dock av en annan åsikt: ”Jag är inte övertygad om att blodsockertoppar är dåliga för hälsan. Jag tycker inte att det finns så mycket bevis för det, förutom att de gör att vi känner oss hungriga snabbare. Om vi däremot äter mer oraffinerad frukt och grönsaker tar de längre tid att bearbeta och håller oss mätta längre”. Så det är inte så att kolhydrater gör att du löper större risk att gå upp i vikt, utan att de ökar ditt kaloriintag, vilket påverkar din totala energibalans.
Ultraprocessade livsmedel är djävulen
Faran med att äta ultraprocessade livsmedel är välkänd. Dr Chris van Tulleke, en NHS-läkare och hälsoprofil, är en av dem som anser att dessa livsmedel driver på fetman. Å andra sidan menar andra specialister att de kanske lurar oss att äta mer med sina smarta kombinationer av kemikalier som åsidosätter våra mättnadscentra. ”Jag tror inte att vi har några bevis för att det handlar om något annat än att de innehåller mycket kalorier och lite fibrer, och därför inte mättar tillräckligt”, säger professor Frayn. ”Problemet är att de är goda och får dig att vilja äta mer.” Så vi konsumerar mer kalorier.
Fördelar med protein
Konsumtionen av makronäringsämnen ger en rad fördelar när det gäller människokroppens energibalans. I detta avseende lyfter han fram vikten av protein. ”När vi äter protein använder kroppen det den behöver för att fylla på sina proteinreserver, eftersom vi förnyar protein hela tiden. Allt annat oxideras”, förklarar professor Frayn. ”Vi har inget annat sätt att lagra protein än genom att deponera det i våra muskler och så vidare. Vissa människor beskriver det som en oxidationshierarki. Proteiner oxideras före kolhydrater och fetter om vi äter för mycket”, tillägger han.
Det ger också en termisk effekt, för när du äter en måltid under en kort tid stiger din metaboliska nivå när du bearbetar maten och smälter den. Det är något högre för protein än för kolhydrater eller fetter, så du bränner några extra kalorier.
Tänder har vi tidigare skrivit om som en viktig del av hälsan, där god munvård och regelbundna tandläkarbesök förebygger problem. Förstoppning nämnde vi som ett vanligt problem som kan lindras genom att dricka vatten och äta fiberrik mat. En välorganiserad garderob har vi tidigare tipsat om som ett sätt att underlätta vardagen och minska stress. Förgift diskuterade vi som något allvarligt som kräver snabb åtgärd, ofta med hjälp av giftinformationscentralen. Fysisk aktivitet har vi lyft som en nyckel till både fysisk och mental hälsa, med rådet att hitta något som passar din vardag och dina intressen.