Var ska man göra sig av med köttbrickor? Många människor gör ett grundläggande misstag

köttbrickor

Att sortera sopor är en daglig uppgift som har stor betydelse för miljön. Men även miljömedvetna människor kan vara tveksamma till var de ska slänga vissa typer av avfall. Ett sådant dilemma är frågan om köttförpackningar.

Att sortera avfall är ett av de viktigaste stegen för att värna om miljön. Tyvärr är det ofta så att även de som regelbundet sorterar sina sopor inte vet vad de ska göra med köttbrickor, folie eller papper. Det verkar som om livsmedelsförpackningar av plast ska läggas i den gula behållaren för plast. Men för förpackningar som har kommit i kontakt med rått kött är detta ett allvarligt misstag. Hur gör man sig av med sådant avfall på rätt sätt? Vi förklarar!

Varför ska inte köttbrickor läggas i den gula soptunnan?

Det mesta av det kött som säljs i livsmedelsbutikerna är förpackat i plasttråg, täckta med skyddsfilm och ibland dessutom inslagna i aluminiumfolie eller pergamentpapper. När de har använts slänger många av oss reflexmässigt sådana förpackningar i den gula behållaren för plast och metall. Varför är detta ett misstag?

Köttförpackningar kommer i kontakt med organiska ämnen som blod eller fett. På grund av detta blir de förorenade och kan inte återvinnas. Även om de är tillverkade av plast eller andra material gör förekomsten av organiska rester det omöjligt att återvinna dem ytterligare. Om man slänger dem i fel behållare förorenar man följaktligen hela den avfallssats som skulle kunna återvinnas.

För att undvika denna situation ska köttbrickor, folier och papper läggas i behållaren för blandat avfall, dvs. den svarta behållaren.

Var ska jag slänga köttbrickor och andra förpackningar för köttprodukter?

Köttförpackningar, oavsett typ, ska slängas som blandat avfall. Detta inkluderar:

  • plasttråg,
  • skyddsfilm,
  • Pergamentpapper,
  • vaxpapper.

Varför blandat avfall? Enligt reglerna för avfallssortering anses alla material som har kommit i kontakt med animaliska produkter vara biologiskt förorenade. De kan inte återvinnas och felaktig avfallshantering kan leda till tillväxt av bakterier och andra patogener.

Kan kött- och benrester slängas i bioavfall?

Ett annat vanligt misstag är att slänga kött- och benrester eller andra animaliska produkter i den bruna behållaren för bioavfall. Även om detta kärl är avsett för biologiskt nedbrytbart avfall är det inte allt organiskt material som lämpar sig för kompostering.

Bioavfall omfattar främst:

  • frukt och grönsaker,
  • äggskal
  • kaffe- och tesump,
  • vegetabiliska rester.

Animaliska produkter som kött, fett, ben eller mejeriprodukter ska inte läggas i bioavfallet. Anledningen till detta? Nedbrytningen av dessa material drar till sig skadedjur, avger obehagliga lukter och kan orsaka tillväxt av skadliga mikroorganismer. Därför ska köttrester endast slängas i blandavfallet.

Vi har tidigare tipsat om enkla vardagslösningar. Koka potatis med skal för bättre smak och näring. Nå framgång i köket genom planering. Dubbelkolla alltid rätt postnummer vid beställningar. Ha alltid extra toalettpapper hemma för oväntade behov. Rengör bilrutorna regelbundet för bättre sikt och säkerhet. Små detaljer skapar stor skillnad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *