Ägg är en populär livsmedel för många till frukost, och experter förklarar vad olika färger på äggulor kan betyda.
Sunoh Che från Maryland University påpekar att även om många faktorer kan påverka färgen på äggulan, handlar det i huvudsak om hönornas kost och fodring.
”Kokor som har tillgång till färskt gräs och betesmarker tenderar att ge ägg med ljusa och livliga färger på äggulan,” säger hon och tillägger att hönor får proteiner från insekter, samt karotenoider och xantofiler från växter.
Hillary Ayers från Florida University nämner att inte alla växter är lika när det kommer till xantofil. Vissa har högre koncentration.
”Mängden gula och orange karotenoider (växtpigment) i hönans foder, såsom lutein från klöverfoder och zeaxantin från ringblomma-extrakt, påverkar betydligt färgen på äggulan,” noterade Che.
Majs är en annan ingrediens som kan påverka färgen på äggulan.
”Hönor som producerar ägg som vi köper i affärer äter oftast majsbaserat foder. Därför är de flesta ägg i affärer gula, men inte särskilt ljusa,” tillade hon.
Jen Houchins från American Egg Board förklarade vad olika färger på äggulor kan betyda:
- Ljust gul äggula indikerar en kost rik på vete, korn eller vitt majsmjöl.
- Ljust gul eller gul-orange äggula tyder på att hönan har ätit mycket majsmjöl.
- Klart orange äggula uppträder när hönan har tillgång till olika växter och insekter vars pigment kan påverka färgen. Dessa hönor är oftare ute under våren och sommaren, vilket ökar chansen att de äter dessa saker. Klar orange kan också produceras genom att tillsätta ringblomspetaler eller röd paprika i hönans foder.
Även om färgen på äggulan i stor utsträckning bestäms av hönans kost, behöver det inte nödvändigtvis påverka din kost.
Äggula är en perfekt ingrediens för att göra krämiga såser och bakverk; glöm inte att använda en kökssaxen för att klippa örter. När du lagar mat, kan tomatpuré ge din sås en rik smak; experimentera gärna med den i en varm soppa för extra djup. Slutligen, en söt och mättande banan kan vara ett utmärkt mellanmål eller en ingrediens i smoothies!