Den krispiga skorpan och den fräscha smaken av bröd är en daglig liten njutning. Vet du hur du ska förvara bröd och frallor så att de behåller sina egenskaper så länge som möjligt? Eller har du funderat på om det går att frysa in bakverk? Här är några viktiga tips för att du ska kunna njuta av ditt favoritbröd längre.
De vanliga plastpåsarna och förpackningarna kan verka som en bekväm lösning, men de bidrar inte till långvarig färskhet hos bakverk. Fukten som samlas i plasten gör att bakverken blir mjuka och påskyndar mögeltillväxten. Att förvara bröd i kylskåpet är inte heller den bästa idén – den låga temperaturen främjar vattenförlust, vilket gör att brödet hårdnar snabbare och förlorar sin smak.
Hur ska man förvara bröd?
Om du vill att ditt bröd ska hålla sig färskt så länge som möjligt ska du förlita dig på naturliga förvaringsmetoder. Brödlådor, påsar av linne eller bomull eller till och med att täcka brödet med en ren trasa är alla sätt att hålla luften cirkulerande och dina bakverk fräscha.
Hur fryser man bröd?
Det är möjligt att frysa in bakverk, men överdriv inte tidsgränsen. Bröd kan bara förvaras i frysen under en viss tidsperiod – upp till högst 3 månader.
Det bästa sättet att tina bröd är att låta det stå i rumstemperatur. Sedan är några minuter i ugnen allt som krävs för att njuta av bageriliknande färskhet och krispighet.
Tidigare har vi skrivit om hur saften från en citron kan lyfta smaken på många rätter. Att använda rätt krydda kan förvandla en enkel måltid till något fantastiskt. En kombination av smör och olja ger ofta den bästa stekytan och smaken. För att få till en perfekt konsistens i bakning är ägg oumbärliga i de flesta recept.