Tre viktiga livsmedel för att motverka åldersrelaterad synförlust

åldersrelaterad synförlust

När vi åldras är det mer sannolikt att vissa ögonrelaterade sjukdomar utvecklas, men rätt kost kan minska risken för att detta ska hända.

Med tiden förändras saker och ting, vissa saker blir bättre, människor får mer livserfarenhet, ny kunskap och lär sig att hantera sina känslor bättre, men det gäller inte allt. Hälsan är en av de största frågorna och även om varje person är unik innebär tidens gång att vi måste vara mer försiktiga med vissa saker och att vi börjar oroa oss för andra som vi aldrig hade oroat oss för tidigare.

En hälsosam livsstil är viktig om vi vill ta hand om och skydda vår hälsa maximalt, även om det inte alltid ligger i våra händer att undvika vissa sjukdomar eller åkommor. Genom att leva ett aktivt liv, undvika att konsumera ämnen som alkohol eller tobak, som inte är bra, och genom att äta en balanserad och varierad kost kan vi försöka minska risken för att utveckla vissa sjukdomar. Om vi vill ta hand om vår syn och undvika åldersrelaterad synförlust bör vår kost innehålla dessa livsmedel.

Tre livsmedel som motverkar synförlust

Varje livsmedel har vissa egenskaper som gör det mer lämpligt för det ena eller det andra. Beroende på deras vitaminer, mineraler och näringsämnen kan de hjälpa oss att skydda vår hälsa på ett eller annat sätt, vilket är anledningen till att kunskap om livsmedel kan hjälpa oss att stärka specifika aspekter, till exempel om vi vill ta hand om vår syn är dessa tre livsmedel ett måste.

  • Pistaschmandlar. Denna nöt är idealisk för att skydda vår syn mot de problem vi kan få på grund av tidens gång på grund av dess innehåll av en växtbaserad antioxidant som kallas lutein. Enligt en studie från Tufts University kan två handfullar pistagenötter om dagen ha många fördelar för synen, eftersom lutein bidrar till att förbättra den optiska densiteten hos makulapigmentet, vilket är nödvändigt för att förhindra makuladegeneration.
  • Sötpotatis. Morötter lyfts ofta fram för sina fördelar för synen, inte minst på grund av den mängd A-vitamin de innehåller, men sötpotatis kan ge oss ännu mer. A-vitamin spelar en nyckelroll för att upprätthålla en sund syn och brist kan orsaka torrhet och grumling av hornhinnan, vilket kallas xeroftalmi och kan leda till sår, och kan också minska mörkerseendet. Dessutom kan det försvaga det okulära immunsystemet, vilket ökar risken för infektioner.
  • Lax. Det höga omega-3-innehållet i denna fisk gör det viktigt att inkludera den i vår kost om vi vill ta hand om vår syn. Enligt flera studier är det viktigt för att skydda oss mot eventuell åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), men det hjälper också till att förbättra torra ögonsyndrom, som orsakas av brist på eller dålig kvalitet på tårar.

De vanligaste AMD-symtomen

Gula fläcken är en del av näthinnan som gör synen skarpare och mer detaljerad. AMD uppstår när blodkärlen som försörjer gula fläcken skadas. Det kan finnas två typer av AMD: torr, när blodkärlen blir tunna och sköra, eller våt, som drabbar färre människor och uppstår när onormala och mycket sköra nya blodkärl växer under gula fläcken.

Sjukdomen kanske inte ger några symtom till en början, men med tiden kan symtom uppträda. Vid torr AMD är det vanligaste symtomet dimsyn, där föremål i det centrala synfältet upplevs som förvrängda och färgerna bleka. Det kan vara svårt att läsa eller se detaljer, men det brukar inte vara något problem när man går eller gör andra aktiviteter. I takt med att sjukdomen fortskrider blir en fläck i synfältets mitt större.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *