Förr förknippades havregryn med frukost på dagis, men nu är de på väg tillbaka. Rätt tillagat blir det en hälsosam start på morgonen och en näringsbomb.
Basen för havregryn är naturligtvis havregryn, som vanligtvis kokas med komjölk eller vatten. Det finns dock ett ännu bättre sätt som ger en extra dos vitaminer och mineraler. När du förbereder din frukost , räck dig till kefir. Detta enkla tillskott kommer att göra vanliga havregryn till en värdefull och näringsrik måltid.
Välj havregryn
Havregryn är en av de bästa källorna till fibrer, både lösliga (betaglukaner) och olösliga. Fibrer reglerar matsmältningssystemet, förebygger förstoppning, ger en känsla av mättnad och hjälper till att hålla en hälsosam vikt. Havregryn förser kroppen med B-vitaminer, som är viktiga för att nervsystemet ska fungera korrekt. Det innehåller också magnesium, järn, zink och kalium, som stödjer många processer i kroppen.
Kefir, å andra sidan, är en mycket bra källa till kalcium och naturliga probiotika. Dessa goda bakterier bidrar till att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem och stärka immunförsvaret. Den innehåller också protein, som är viktigt för viktminskning, och B-vitaminer, som är bra för hud, hår och naglar.
Fytinsyra finns i havregryn . Fytinsyra binder med mineraler som järn, zink och magnesium, vilket gör det svårt för kroppen att absorbera dem. Probiotiska bakterier som finns i kefir producerar enzymer som bryter ner fytinsyra. Detta gör mineralerna i havregryn mer tillgängliga för vår kropp. Kombinationen av probiotika och fibrerna i havregryn har en gynnsam effekt på tarmfloran och förbättrar matsmältningssystemet.
Havregryn på kefir
Med två så värdefulla produkter är det värt att kombinera dem för en utsökt och hälsosam måltid. Denna havregryn är en vitaminbomb som kommer att stimulera matsmältningssystemet att fungera, bli av med avlagringar och ge en känsla av mättnad. Detta gör den till en allierad i viktminskningsprocessen.
Ingredienser:
- 5 matskedar havregryn från bergen,
- 200 ml naturlig kefir,
- favoritfrukt (färsk eller fryst),
- nötter eller frön,
- honung efter smak,
- en nypa kanel (tillval).
Metod för beredning:
- Häll havregrynsgröten i en burk eller skål på kvällen och häll kefiren över. Täck över och låt stå i kylskåp över natten.
- På morgonen tillsätter du hackad frukt, nötter, frön, honung och kanel i havregrynsgröten.
- Blanda ordentligt.
De enkla havregrynsgrötarna på kefir är nu klara. Njut av den!
Ska man värma gröten på morgonen som stått i kylen. Eller äter man den kall ???
Varm
Mikroplaster i Tepåsar farligt ?
Ska havregrynen inte kokas?
Måste det vara havregryn från berget?
Ska den inte kokas på kvällen innan den sätts in i kylen eller sväller havregrynen av kefiren
Kokar man försvinner ju lactobacillerna. Kefir, liksom a-fil o de andra innehåller mättat fett. Inte bra!
Honung är rent socker. Nötter innehåller oerhört mycket fett. Att ha frukt i blir ännu mer kolhydrater o socker.
En riktig kaloribomb.
Havregrynsgröt kokad med vatten är nyttig.
Kalorisnål, mättande och med fibrer o betaglukaner (som motverkat högt kolesterol/blodtryck). Släng inte på så många kalorier så är den bra som den är!
Söta med sötningsmedel och ha soja mjölk till (protein).
Honung är förvisso sött men INTE samma som rent socker. Med honung behövs mindre mängd plus att du får antioxidanter, mineraler och vitaminer på köpet. Vanligt socker ger mest tomma kalorier utan näringsämnen.
Nötter är feta; ja. Men – vi behöver ju viss mängd fett också och där är nötter ett mycket bra alternativ. 😊
Frukt har också fler fördelar än nackdelar – i lagom mängd 😊