Ordning och reda är viktigt, även om det finns många människor som inte ger det den betydelse det förtjänar. Att hålla rent i vardagen, oavsett om det är i hemmet eller på arbetsplatsen, är dock viktigt för att kunna njuta av större sinnesfrid.
I detta avseende måste vi uppmärksamma köket, ett av de viktigaste rummen i hemmet, och för vilket Marie Kondo, en expert inom området, ger nycklarna för att undvika att lagra rätter ovanpå varandra, och välja en vertikal japansk lösning för att få mer utrymme i skåpet.
Städgurun har lärt världen att ordning börjar med att eliminera överflödet av saker i våra liv, eftersom hon själv försäkrar att förvaring av allt är det som orsakar oordning. Även om många av hennes tips fokuserar på att städa upp bland kläder kan Konmari-metoden även tillämpas i köket.
Det finns många människor som ser hur tallrikar, glas, koppar… samlas i deras kök och förvaringsutrymmet i skåpet tar slut, varför Marie Kondo rekommenderar att man använder den övre delen av skåpen för de föremål som vanligtvis inte används, medan tallrikarna, glasen och kopparna placeras inom räckhåll, utan behov av en pall för att kunna komma åt dem och plocka upp dem.
Hon rekommenderar också att förvara alla tupperware vertikalt för att spara utrymme, så att du kan se allt du har direkt, även om Kondo först och främst rekommenderar att du gör ett urval och bara behåller de som du verkligen använder och är funktionella.
Tips för att städa upp i köket
Om du drömmer om ett välorganiserat kök bör du veta att alla köksredskap har sin egen plats och att de bör placeras på ett sätt som underlättar vardagen och optimerar ordningen. För att göra detta bör du komma ihåg en rad tips och rekommendationer:
- Släng allt som är trasigt eller inaktuellt: Innan du städar köket är det viktigt att kontrollera alla köksskåp och göra sig av med allt som är trasigt, inaktuellt eller som du inte har använt på mer än ett och ett halvt år. Du ska inte vara rädd för att försöka ge bort eller återvinna de oanvända kopparna och andra redskap, vilket gör att du kan få plats för de föremål du använder dagligen.
- Omorganisera soputrymmet: Det andra steget för att städa upp i köket är att omorganisera utrymmet där soptunnorna finns, eftersom det är en av de platser som blir smutsigast, så du måste ägna stor uppmärksamhet åt dess underhåll. Det är nödvändigt att leta efter en plats som ligger i ett strategiskt och tydligt område, så att det kan rengöras enkelt och bekvämt.
- Lämna ugnen fri från redskap: ett mycket vanligt misstag är att använda ugnen som ett förvaringsutrymme och lägga in många brickor, kokkärl etc. i den. Även om detta inte skadar apparaten (och inte heller gynnar den), är det inte tillrådligt att göra det av städskäl, och det är att föredra att förvara dessa föremål i ett skåp nära hällen eller själva ugnen.
- Placering av kastruller och stekpannor: För att få ordning på kastruller och stekpannor som används mycket ofta bör de placeras i ett skåp nära hällen, så att köket kan optimeras och göras mer funktionellt. Behåll bara de köksredskap som du använder ofta och var medveten om att du med ett minimalistiskt kök, med mer ordning och mer utrymme, också kommer att vinna i praktiskhet.
- Använd avdelare i besticklådan: om du inte redan har en avdelare för besticklådan bör du skaffa en, eftersom du tack vare dem kan hålla dina bestick i en mycket funktionell och visuell ordning. Det är också möjligt att välja vertikal organisering, vilket kan hjälpa till att organisera träskedar, skummare, mixers …, vilket är ett intressant sätt att spara utrymme.
- Placera porslin och glas på de övre enheterna: När det gäller förvaring av porslin, glas och kristallglas är det lämpligt att använda de övre enheterna i köket, men placera dem på ett sådant sätt att de är inom räckhåll för daglig användning. Det rekommenderas att tallrikarna placeras på den nedre hyllan, glasen på den mellersta hyllan och på den sista övre hyllan de brickor eller större behållare.
- Ett helt utrymme för frukost: Det blir allt vanligare att man i köket hittar ett skåp som är helt reserverat för den mat och de redskap som används vid frukosttid, så att man kan skapa ett utrymme där man kan placera flingpaket, teburkar, koppar, juicepressar etc.
- Använd behållare i skafferiet: de stora allierade för att hålla köksskafferiet rent, snyggt och med en mycket visuell estetik, kan du använda glasburkar, burkar och burkar av glas eller transparent plast av hög kvalitet. På så sätt kan du hålla ditt skafferi välorganiserat och ha all mat inom synhåll.