Skydd mot demens: Det här är maten du bör äta varje dag

Skydd mot demens

Livsmedel som är rika på flavonoider kan vara nyckeln till att förebygga demens. En studie har gett överraskande resultat. Vi berättar vilka livsmedel som får särskilt bra resultat.

Skydd mot demens: Dessa livsmedel bör du äta varje dag

Framför allt kan en hälsosam kost bidra till att motverka mental nedgång. I detta sammanhang har forskare från Belfast enligt en rapport från fr.de riktat in sig på livsmedel som är rika på flavonoider. Flavonoider är fytokemikalier som finns i många grönsaker, frukter och nötter. De är bland annat ansvariga för fruktens färg och skyddar växten från skadedjur.

I en studie som publicerades i den medicinska tidskriften JAMA Network undersökte forskare kopplingen mellan näring och demens. Studien baserades på data från cirka 122.000 vuxna i åldrarna 40-70 år.

Artiklar om ämnet: Varför är det viktigt att dricka kaffe på morgonen?

De analyserade deltagarnas matvanor och förekomsten av demens och fastställde ett samband. Hänsyn togs även till redan existerande tillstånd som depression eller högt blodtryck, liksom till genetiska risker. I sin analys fokuserade forskarna på följande livsmedel som är rika på flavonoider:

  • Bär
  • Äpplen
  • apelsiner
  • vindruvor
  • Grapefrukt
  • Paprika
  • Lök
  • Mörk choklad
  • Te (grönt och svart)
  • Rött vin

Studien omfattade en period på drygt nio år. Under denna tid utvecklade 882 av deltagarna demens. Det visade sig att de som åt mest flavonoidrika livsmedel var mer fysiskt aktiva än de andra deltagarna. Dessa deltagare hade också ett lägre kroppsmasseindex (BMI).

Artiklar om ämnet: De första symptomen på alzheimers. De börjar uppträda så tidigt som vid 40 års ålder

Från studieresultaten kunde forskarna också dra slutsatsen att deltagarna med det högsta flavonoidintaget hade en 28 procent lägre risk för demens än de med det lägsta intaget. Gruppen med det högsta intaget av flavonoider konsumerade i genomsnitt sex extra portioner flavonoidrika livsmedel per dag.

Tre livsmedel ger störst skydd mot demens

Forskarna fann att tre av de tio livsmedlen var särskilt användbara för att förebygga demens. De erbjuder det största skyddet mot den neurodegenerativa sjukdomen när minst två av dem konsumeras dagligen.

  • En halv portion bär
  • Ett litet glas rött vin
  • Fem portioner te

Konsumtion av dessa livsmedel minskade risken för att utveckla demens med 38 procent jämfört med personer som inte åt dessa livsmedel. Enligt experter har te och bär visat sig vara bra för hjärnans hälsa. Effekten av rött vin är å andra sidan kontroversiell. Världshälsoorganisationen (WHO) avråder generellt från att dricka alkohol på grund av hälsoriskerna.

När det gäller te finns det en sak att tänka på: ”Olika tester har visat att många teer är förorenade med skadliga ämnen – även om det vanligtvis bara är i små mängder”, förklarar sjukförsäkringsbolaget Viactiv. Därför är det lämpligt att byta ut den typ av te som du dricker oftare eller, helst, att välja ekologiska teer.

Artiklar om ämnet: Här är den normala kroppstemperaturen. Nej, det är inte 36,6 grader Celsius

En kost med mycket flavonoidrika livsmedel kan ha andra fördelar: enligt German Nutrition Society (DGE) är den också förknippad med en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Denna artikel innehåller endast allmän information om respektive hälsoämne och är därför inte avsedd för självdiagnos, behandling eller medicinering. Den ersätter inte ett besök hos läkaren. Vår redaktion har inte rätt att besvara enskilda frågor om medicinska tillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *