Ägg är en vanlig del av vår frukost, men utgör också basen i många sallader. När de väl är kokta blir det ett problem att skala skalen, som fastnar på äggvitan och inte vill lossna så lätt. Lyckligtvis kan vi åtgärda detta genom att sträcka oss efter en viss produkt från vårt kök. Kolla in vad du ska lägga till i en kastrull med vatten för att göra det lättare att skala ägg.
Att skala ägg kan få blodet att pumpa. Speciellt när de är färska och skalet sitter hårt fast på vitan. Det är då vi inte bara förlorar en bra del av produkten, utan det ser också fult ut efter skalning. Vi kan dock avhjälpa detta med enkla huskurer som gör det mycket enklare att skala ägg.
Hur många ägg i veckan kan du äta? Forskning indikerar ett specifikt antal
Forskning från American Heart Association och American College of Cardiology tyder på att vi inte behöver begränsa ägg i vår kost. Dessutom har en australisk organisation, National Heart Foundation, utfärdat rekommendationer om att högst sex ägg per vecka kan konsumeras.
Så det är värt att inkludera dem i din kost i rimliga mängder. Ett ägg innehåller cirka 80 kalorier och är en värdefull källa till vitamin A, B2, B6, B12, B5 samt vitamin D, E och K. Dessutom innehåller det folsyra, zink, kalcium, järn, koppar, selen och mangan. Ägget är också en källa till lutein, zeaxantin och kolin.
Vad ska man lägga till i kokande ägg? Med den här produkten lossnar skalen av sig själva
Det är dock ofta ett problem att skala kokta ägg när deras skal inte vill lossna lätt och så mycket protein finns kvar på dem. Lyckligtvis kan vi åtgärda detta. Allt vi behöver göra är att tillsätta lite vinäger i vattnet när vi kokar äggen.
Denna produkt kommer att fungera som ett naturligt mjukgörande medel. Det kommer att skapa en sur miljö i potten, vilket gör proteinet något denaturerat och skalet mer poröst. Detta kommer att bidra till det faktum att när äggen är kokta och kylda kommer deras skal att lossna praktiskt taget av sig själva, så det tar några sekunder att skala dem.
För att använda detta trick, använd helt enkelt 1 msk vinäger per liter vatten. Dessutom behöver du inte oroa dig för att vinägern ska påverka smaken på äggen, eftersom skalet effektivt skyddar insidan, så smaken förblir intakt.
Andra sätt att skala ägg lättare – vad ska jag använda?
Det finns också andra sätt att göra det enklare att skala ägg. Om du inte råkar ha vinäger i huset kan du använda baking soda. Tillsätt helt enkelt en halv tesked av produkten i vattnet där du kokar äggen.
När äggen är kokta häller vi kallt vatten över dem och knackar dem försiktigt mot kastrullens sidor för att knäcka skalet. Vi lämnar dem i det kalla vattnet en stund och de är klara. Den här metoden gör det mycket lättare att skala äggen.
En annan mycket populär metod är att tillsätta 1 tesked salt i vattnet i potten . Detta fungerar på ett liknande sätt som baking soda och gör det lättare att skala äggen.
Tidigare har vi skrivit om olika sätt att använda en fritös för att laga läckra rätter, inklusive friterat ris, som kan vara ett underbart tillbehör. Vi har också diskuterat vikten av att organisera våra kök, inklusive hur vi kan använda en bräd för att skära och förbereda ingredienser effektivt. För att vara mer hållbara har vi pratat om hur man kan förvara mat bättre i kylskåp, vilket minskar matsvinn. Dessutom har vi nämnt hur bananskal kan återvinnas och användas i olika maträtter eller till och med som kompost, vilket ger en extra dimension till vår matlagning och hjälper till att minska avfallet. Genom medvetenhet och kreativitet kan vi förbättra både vår matlagning och vår miljöpåverkan.