Lök är en av de härdigaste grönsakerna. När den förvaras ordentligt håller den i flera veckor utan problem. Annars börjar det mjukna, gro och förstöra. Vi rekommenderar hur man förvarar lök så att de inte ruttnar.
När du köper lök bestämmer du dig ofta för att ta några bitar eller en hel påse. Detta sparar mycket tid, men om du verkligen vill få ut det mesta av det måste du se till att du förvarar grönsakerna ordentligt. Fukt, brist på ventilation och närhet till andra produkter är de största bovarna när det gäller lök som förstörs. Läs våra råd och njut av färska råvaror i upp till två månader.
Hur förvarar man lök så att den inte ruttnar? Prova handdukstricket
När det gäller lök är grundregeln att inte ta bort skalen. De är en naturlig barriär mot förstörelse. Det är bäst att förvara grönsakerna i en luftig jute- eller bomullspåse. Optimal luftcirkulation är avgörande.
Det är också värt att använda ett trick. Om det är mycket fuktigt i rummet, lägg en pappershandduk i behållaren med lökarna. En rulle toalettpapper kan också vara där inne. Detta material absorberar överflödigt vatten. Kontrollera situationen – så snart handduken blir våt, byt ut den mot en ny.
Hur man lagrar lök i lägenheten? Detta rum är bäst
Lök bör förvaras på en torr, sval plats, men med tillgång till luft. Om en bit börjar förstöras är chansen stor att samma sak händer med de andra om du inte tar ut dem ur påsen snabbt. Lådor och pappkartonger med ventilationshål är mycket bra för förvaring av grönsaker. Lök förvaras bäst i en källare eller ett garage, så länge luftfuktigheten inte är för hög. Ett kylskåp och en lufttät behållare är också bra val. Som en sista utväg kan ett köksskåp vara ett bra alternativ, så länge du har tillräckligt med utrymme i det.