Året närmar sig sitt slut för att ge plats åt ett nytt.
Om det finns en ritual att följa på nyårsdagen i latinamerikanska länder som Mexiko, är det den berömda traditionen med de 12 druvorna. Omöjligt att börja det nya året utan att ha förtärt innan dessa 12 druvor. Men var försiktig så att du inte kvävs när du sväljer var och en av frukterna med klockspelets snabbhet.
De 12 druvorna, traditionen på nyårsafton
I de flesta länder väntar man till midnatt med att omfamna varandra och dricka sitt glas champagne eller cider, men i Mexiko välkomnar man det nya året genom att äta 12 druvor. Men varför 12, frågar vi oss? För att de representerar årets 12 månader. Enligt traditionen ska man för varje klockringning svälja en druva och önska sig något.
Ursprungligen gavs klockornas rytm av klockan i Casa de Correos som ligger i Puerta del Sol i Madrid, sedan anpassade varje land enligt sina egna traditioner. På nyårsafton, med TV:n eller Internet på, kan du lyssna på de tolv klockorna för att behålla rytmen från årets sista natt. Att äta de 12 druvorna sägs ge välstånd och lycka under det nya året.
Ursprunget till traditionen på nyårsafton
Traditionen med de tolv druvorna började i slutet av 1800-talet. Inspirerade av det franska inflytandet började spanska borgarfamiljer fira nyårsafton med champagne och vindruvor. Samtidigt hade folket för vana att gå ut på natten till den 5 januari.
En kväll då nästan allt var tillåtet. För att stävja alla former av överdrifter införde Madrids borgmästare 1882 en skatt på en ”duro”, 5 pesetas, för dem som gick ut den kvällen. En åtgärd som inte föll Madridborna i smaken. För att visa sitt missnöje samlades några av dem den 31 december vid Puerta del Sol. Som en satir till borgarklassen tog de med sig champagne och vindruvor.
Under de följande åren blev dessa sammankomster vid Puerta del Sol allt vanligare och så småningom fick druvtraditionen fäste. År 1897 annonserade vissa tidningar redan om försäljningen av Lucky Grapes. Fenomenet spred sig gradvis över hela Spanien och 1903 hade det till och med nått Kanarieöarna.
Traditionen med de 12 druvorna befästes slutligen 1909 , efter en överskottsskörd hos producenterna i Murcia, Alicante och Almería. Druvorna såldes i hela Spanien under namnet Uvas de la Suerte de la San Silvestre och fick ett stort publikt uppsving.