Korv är ett populärt pålägg på smörgåsar och många gillar också att lägga skinka i äggröra, omelett och grytor. Ibland kan man dock se en regnbågsfärgad glans på köttets yta, vilket förknippas med bensinmärken. Vad betyder det och är det säkert att äta?
Vissa charkuterier, oavsett om de köps i vikt eller i paket, kan anta regnbågsfärger på butikshyllan. Även de som tillagas hemma kan se likadana ut. Många människor undrar om denna effekt innebär att korven är osmaklig eller förstörd, vilket gör dem oroliga för att äta den.
Hur väljer man bra charkuterier?
Charkuterier är en proteinkälla, men de kan innehålla mycket fett, salt och konserveringsmedel som kan ha negativa effekter på hälsan. Därför bör de inte vara en stapelvara på vår meny. Men om du har svårt att föreställa dig en smörgås utan skinka bör du vara särskilt uppmärksam på kvaliteten på den produkt du väljer.
De bästa valen är kallskuret med hög kötthalt – minst 80 procent. Ju högre andel kött, desto färre konstgjorda tillsatser. Charkuterier med en sammansättning på cirka 50 procent tenderar att vara köttliknande produkter. Välj de som producerar 100 g från 120 g kött och som dessutom är rökta med naturlig rök.
Du kan också förbereda korven själv hemma. Du kan till exempel välja stekt fläskkarré. På så sätt har du full kontroll över kvaliteten.
Regnbågsskimmer på korven
Detta fenomen, som vi kan observera på många livsmedelsprodukter, särskilt kött och korv, har en vetenskaplig grund. Regnbågsglansen orsakas av ett fenomen som kallas ljusdiffraktion. Det innebär att när ljuset faller på köttets yta reflekteras det av muskelfibrerna och proteinerna och skapar ett regnbågsspektrum av färger. Kött med regnbågsskimmer är säkert att äta.
Under skivningen omorganiserar sig muskelfibrerna. Ljuset som faller bryts på ett särskilt sätt, så att vi ser en regnbågseffekt på korvens yta. Muskelns naturliga struktur, som består av många tunna fibrer, fungerar som ett prisma och delar upp ljuset i enskilda färger. Ju tunnare skivorna är, desto större är chansen att se en regnbågsskimmer, eftersom ljuset har en större yta att reflektera. Salt, nitrater och nitriter som används för att bota kött kan förstärka denna effekt, bevara köttets konsistens och öka ljusreflektionens intensitet.
Genom att lägga till färska frukt i din kost varje dag får du viktiga vitaminer och förbättrar ditt välbefinnande. Regelbunden fysisk aktivitet och hälsosam mat kan ha en positiv effekt på ditt hjärt. Använd honung istället för socker för att göra din kost mer naturlig och rik på antioxidanter. Ett Ägg om dagen är en utmärkt proteinkälla och ger nyttiga fetter som håller energin uppe hela dagen. För att bibehålla optimal vikt, kontrollera ditt kaloriintag och storleken på dina portioner.