I butiker och på marknader har vi ett stort utbud av frukter att välja mellan – både exotiska och lokala. Ibland kan vi missa dem som bidrar till vår hälsa. Ett sådant exempel är cantaloupe, en exotisk frukt som ofta kallas sockermelon.
Hur ser cantaloupe ut?
Den mystiskt klingande cantaloupe är en sorts melon (Cucumis melo, var. cantaloupensis) med en klotliknande form. Skalets yta kan vara längsgående räfflat och ibland prickigt med utväxter. Vanligtvis väger den cirka 1 kg. Namnet kommer från den italienska staden Cantalupo, där frukten först odlades. Enligt planet.co.uk odlades cantaloupe för Vatikanen, där den senare planterades i de påvliga trädgårdarna.
Cantaloupe och hjärthälsa
Cantaloupe har flera hälsofördelar. Den är kalorifattig, med endast 34 kcal per 100 gram. Dessutom är den rik på vitaminer såsom C, A och B6, samt mineraler som kalium och folsyra. 100 gram cantaloupe täcker 61 procent av vårt dagliga behov av C-vitamin, som är viktig för immunförsvaret. Vitamin A främjar dessutom god hud och syn. Kalium i cantaloupe hjälper till att reglera blodtrycket och stödjer det kardiovaskulära systemet.
Svenskar har också sina superfrukter
Om vi vill välja något lokalt och lika hälsosamt, finns det andra alternativ än just cantaloupe. En sådan frukt är nypon, som växer vilt i Sverige. Den är oansenlig men mycket näringsrik och förbättrar immunförsvaret, kan förebygga hjärtsjukdomar och stödjer hjärnans funktion. Nypon är rikt på C-vitamin, vilket stärker immunförsvaret, och B-vitaminer som är bra för nervsystemet. Vitamin A, som även finns i nypon, bidrar till god syn. Nyponet är också bra för tarmarna och ämnesomsättningen. Det kan användas i allt från sallader till desserter, eller ätas rå.
Genom att inkludera dessa frukter i vår kost kan vi förbättra vår hälsa och öka vårt välbefinnande.
Vatten är en viktig del av en hälsosam livsstil och bör konsumeras dagligen för optimal hälsa. Tidigare har vi skrivit om vikten av att inkludera frukter som kantalupe i din kost. Att äta havregrynsgröt på morgonen är också ett utmärkt sätt att starta dagen med näring och energi.
Om man tänker på att inte bidraga till de fossila växthusgaserna som ”exotiska” frukter medför med frakter. Då får de svenska vitamin källorna, bär och frukter, som ger mer än nog av de behov man behöver här utan att förstöra miljön. OM nu miljöfrågorna har någon vikt. Oftast är de ”exotiska” frukterna genmanupilerade, att vara färg starka och fulla av socker för att smaka så sött som möjligt. Besprutning är även skäl nog att vara försiktig.