Det är en av de enklaste uppgifterna i köket. Dessutom gör vi det nästan varje dag. Ändå händer det ibland, av gammal vana eller i all hast, att det inte går riktigt som planerat. Vi vill gärna påminna dig om några viktiga regler.
Även om det verkar enkelt att laga potatis är det vanligt att göra ett litet misstag. Till synes obetydligt, men det påverkar smaken på grönsakerna. Lägger du salt i kallt vatten även innan du kokar? Det förlänger koktiden och därmed också energiräkningen. Så hur saltar du vattnet ordentligt för potatis?
Misstag när man kokar potatis
Det är bäst att tillsätta salt i vattnet när det når kokpunkten. På så sätt löser sig saltet snabbt och lämnar inga rester på kastrullen. Rätt tidpunkt för saltning skyddar inte bara dina köksapparater, utan sparar också tid och energi och bevarar potatisens fulla smak.
Att salta vatten först efter kokning är också ett bra sätt att minska energiförbrukningen. Vatten som innehåller salt når sin kokpunkt långsammare än rent vatten, vilket leder till högre energiförbrukning och längre koktider. Om du rättar till detta misstag kan det leda till betydande besparingar för hushållsbudgeten och längre livslängd för kastrullen. Dessutom kan du öka energieffektiviteten ytterligare genom att koka potatis på låg värme med lock.
Hur kokar man potatis på rätt sätt?
För salt? För lite salt? Dessa misstag händer också, och regeln är enkel. Det bästa är att tillsätta 2 teskedar salt per 3 liter vatten. Denna proportion säkerställer att potatisen får en balanserad smak – varken för salt eller för intetsägande.
Förutom saltet är det också viktigt med temperaturen på det vatten som potatisen ska börja kokas i. Oftast häller vi kallt vatten över dem. Det visar sig dock att det, i motsats till vanlig praxis, är bättre att laga dem i varmt eller till och med varmt vatten. Varför är det så? Genom att koka potatisen i varmt vatten stoppar vi processen med stärkelsefrisättning och vitaminutlakning. Således kommer potatisen att vara mer mjölig efter tillagningen och kommer inte att förlora sina hälsofördelar.
Häller man salt när det Kockar hårt så svämmar det över och du kan bränna dig ordentligt.
Så jag vet inte om dina råd är så jätte bra 🥴
Jag saltar aldrig när jag kokar potatis, för jag använder potatisavkoket till att vattna krukväxterna med, för det är stärkelse i detta som gör mina växter fina,, Potatis kan jag salta när jag äter dom,,föresten ska man inte äta massa salt
Håller med dig fullständigt om detta.
Alltid saltat när potarisen är i grytan medan Pastavattnet innan.
Man ska aldrig använda sig av varmvatten ur kran till matlagning!!!
Och detta för..?
Kallt vatten innehåller syre vilket påverkar bl a C-vitaminen i potatisen. Koka upp vattnet i varmvattensberedare så försvinner syret, häll det över potatisen o salta. Ps potatis ska inte kokas hårt.
Hellre sjuda än stormkoka. Vattnet blir ändå inte varmare än 100 grader i normal atmosfär.
Det kommer skilja sekunder på koktiden med så pass lite salt som är lämpligt, så argumenten om elräkning kan du skippa.
Saltar aldrig varken potatis makaroner el ris