Det är en av de mest värdefulla polska frukterna. På senare tid har den börjat få det erkännande den förtjänar. Dess röda skal döljer en riktig vitaminbomb och dess många användningsområden gläder älskare av naturliga specialiteter. Vad är frukten bra för och hur kan den användas?
Aronia (Hundved) har varit en prydnad i polska trädgårdar i århundraden. Dess spridande buskar beströdda med glänsande röda frukter var ett riktigt blickfång. Dessa saftiga avlånga bollar, som tidigare ansågs vara en symbol för elegans, planterades ofta nära herrgårdar och kloster.
En ört som lindrar halsbränna, tyngdkänsla och allmänt obehag efter julens överdåd
Den innehåller så mycket som fem gånger mer C-vitamin än en citron, tack vare vilket den stärker immuniteten och hjälper till vid infektioner. På grund av sitt höga innehåll av antioxidanter, flavonoider och polyfenoler har den en antiinflammatorisk, antiseptisk effekt och gynnar urinvägarna och cirkulationssystemet.
Mald hundved är också ibland användbar vid matsmältningsproblem. Den hjälper mot anemi och sömnproblem. När den äts regelbundet har den en gynnsam effekt på hudens utseende, hårets och naglarnas tillstånd samt hjälper till med viktminskning. Även om det anses vara en säker frukt bör personer med överkänslighet mot tanniner vara försiktiga. Om den äts i överflöd kan den orsaka magproblem som magont och obehag, så det är bra att introducera den i kosten gradvis.
Hur smakar hundved? Du kan inte döma det efter dess utseende
Smaken av ”herrens frukt” kan vara förvånande. Det saftiga röda fruktköttet kännetecknas av en intensiv syra med en lätt syrlighet. Även om den inte faller alla i smaken när den äts rå, visar den upp sitt bästa ansikte i köket. Den är också utmärkt som livsmedelstillsats och ger såser och marinader en distinkt smak. Inlagd frukt, så kallade ”blåklintoliver”, är en ovanlig produkt som överraskar med sin ovanliga karaktär. För många är dock växten symbolen för hemgjorda likörer. Den är uppskattad för sin djupa arom och rika smak och har i åratal varit den främsta ingrediensen i traditionella recept.