Kasta inte bort äggskal. Släng dem i stekpannan så slipper du en olägenhet

stekpann

Ofta samlas det smuts på pannan som är svår att få bort, särskilt om den är bränd. Om du vill rengöra dem med hemmetoder utan att skada pannans yta kan du använda köksrester för att effektivt ta bort smutsen. Lär dig hur du rengör en bränd panna med hjälp av äggskal.

En bränd stekpanna är ett ganska vanligt problem. Om du vill rengöra den så att all smuts lossnar men utan att skada pannans beläggning är det värt att ta hjälp av äggskal. Detta köksavfall kan vara mycket användbart om det används på rätt sätt. Här berättar vi hur du kan använda äggskal för att rengöra din stekpanna.

Har du en bränd stekpanna? Rengör den med hjälp av äggskal

En bränd stekpanna behöver inte vara ett problem längre och det behöver inte vara svårt att rengöra den. Ta helt enkelt 3-4 äggskal och finfördela dem i en mixer tills de blir till damm. Vi strör dem sedan på den förfuktade ytan på den uppvärmda skålen.

Nästa steg är att tillsätta några droppar diskmedel eller en liten mängd citronsaft. Detta kommer att förbättra rengöringen ytterligare. Använd en disksvamp och gnugga försiktigt in kalkdammet i de brända områdena. Var dock försiktig så att du inte trycker för hårt, eftersom du då kan skada skålens beläggning.

Om det finns mycket sot på pannan, låt blandningen stå på i några minuter så att äggskalen kan mjuka upp smutsen under denna tid. Efter att ha gnuggat dem en stund bör smutsen lösas upp och lossna från ytan. Skölj slutligen pannan med varmt vatten och tvätta den som vanligt.

Vad behöver du tänka på när du rengör en panna med skorpor?

Denna metod är extremt effektiv på grund av det faktum att äggskal är naturligt hårda eftersom de har ett högt kalciuminnehåll. Detta gör att de kan fungera som fint sandpapper, men samtidigt utgör de ingen risk för att skada och repa pannan.

Dessutom gör denna hemlagade metod att man slipper använda starka rengöringsmedel. Detta gör skorpbildning till en miljövänlig lösning. Det är också värt att komma ihåg att den här metoden fungerar bäst på köksredskap i rostfritt stål eller gjutjärn. Undvik att använda skorpor på teflon- eller keramikbelagda köksredskap eftersom det kan skada ytan.

Vanligtvis märks effekten av rengöring med skorporna efter bara några minuter. Om smutsen är mycket kraftig kan det dock ibland vara värt att upprepa proceduren igen för att vara säker på att du har fått bort all smuts. Kom också ihåg att skölja pannan noggrant efter att du använt äggskalen så att inga kalciumpartiklar finns kvar på ytan.

Tidigare har vi skrivit om hur en effektiv tvättmaskin förenklar vardagen genom ren tvätt. Rena fönst släpper in ljuset och ger en klar vy utåt. Användning av ugnsgrillen kan skapa utsökta måltider med krispig yta. En bra kvast är oumbärlig för att hålla hemmet fritt från damm, och en mjuk kudde förhöjer nattens vila.

One Reply to “Kasta inte bort äggskal. Släng dem i stekpannan så slipper du en olägenhet”

  1. Man SKA ABSOLUT INTE ANVÄNA DISKMEDEL NÄR MAN RENGÖR EN STEKPANNA. Era råd hör hemma i medeltiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *