Många kommer bara ihåg fyllda ägg före påsk. Under tiden är de perfekta som mellanmål vid en familjesammankomst eller en fest. Den här gången har jag gjort en fyllning som är inspirerad av den i USA populära mackan Muffuletta. Det är en kombination som jag kommer att återkomma till om och om igen.
Muffulettasmörgåsen har fått sitt namn från en italiensk bulle som bakades i New Orleans av invandrare från Sicilien. Brödet, som är rikt på färgglada pålägg, har blivit ikoniskt och receptet har också blivit populärt i Europa. Det som ger den amerikanska mackan dess unika smak är olivpasta blandad med finhackad pickles.
Muffulettasmörgåsens historia
Muffulettan har fått sitt namn från en typ av bröd med samma namn som kom till Amerika med italienska immigranter i början av 1900-talet. Bullen började bakas i New Orleans av nybyggare som anlände från Sicilien. Dess ovala form och unika knaprighet blev snabbt populär, och bullen blev basen för unika smörgåsar som fångade amerikanernas hjärtan.
Ordet muffuletta härstammar från det sicilianska språket och betyder förmodligen liten muffa eller mjukt bröd. Muffa är en typ av mjukt, runt bröd som var populärt på Sicilien.
Olivpasta eller tapenade från Medelhavet
Olivpasta är känd i medelhavsköket som tapenade. Detta läckra tillbehör har sitt ursprung i sydöstra Frankrike och går tillbaka till 1700-talet. Det enkla pålägget, som består av svarta oliver, kapris, ansjovis och olja, har blivit ett populärt tillbehör till många olika rätter runt om i världen.
I Provence, där delikatessen har sitt ursprung, är tapenade en viktig del av bordet och ett utsökt tillbehör till bröd eller kött. Dess intensiva smak och enkla tillagning gör den också till ett attraktivt tillskott i resten av Medelhavsområdet. Därav dess närvaro i Muffuletta-mackan, som kom till Amerika från Sicilien.
Recept på fyllda ägg med pickles och oliver
Jag hårdkokte äggen som standard och var noga med att inte knäcka skalen. Jag lade inlagd lök och chilipeppar i fyllningen och lade rädisgurka ovanpå.
Ingredienser:
- 5 ägg,
- 1 msk majonnäs,
- 1 msk grekisk yoghurt,
- 1 msk vardera urkärnade gröna och svarta oliver,
- några inlagda chilipeppar,
- 1 msk inlagda små lökar,
- picklade rädisor.
Förberedelser:
- Hårdkoka äggen – det bästa är att försiktigt lägga rumstempererade ägg i det kokande vattnet och koka i 6 minuter. Låt svalna och skala av skalen.
- Dela i halvor och urholka gulorna. Lägg vitorna på ett uppläggningsfat och lägg gulorna i en skål.
- Blanda dem med majonnäs, yoghurt, finhackade oliver, lök och syltad chili.
- Fördela fyllningen i äggen och toppa med några skivor inlagd rädisa.
- Du kan strö över hackad gräslök eller persilja på de färdigfyllda äggen.
Möjligtvis kan du vara intresserad av: Ris är en mångsidig ingrediens som kan fungera som bas för många rätter, från tillbehör till desserter. Maräng är en lätt och luftig dessert som verkligen kan pryda vilket bord som helst. Det är viktigt att komma ihåg att fisk inte bara är gott utan också hälsosamt, särskilt om det är grillat. För att avsluta middagen är en perfekt lösning en dessert som kommer att glädja alla dina gäster. En intressant tillägg till söta rätter är apelsinskalssylt, som ger en fräschhet och klarhet i smaken.