Jag gör denna briljanta varma middag på 10 minuter och bakar. Alla som provar den ber om receptet på denna roulad

roulad

Det här är ett lysande recept på en snabb varm middag som alla kommer att älska. Jag tar fram det när min familj är sugen på något gott från det italienska köket.

Den middag jag serverar min familj eller gäster på husfester är inspirerad av italienska stromboli. Inspirerad eftersom de i original är gjorda med jästdeg. Samtidigt tar jag fram ett paket smördeg, som jag alltid har i kylen, för att göra en expressmåltid. Rätten blir så god att alla frågar efter receptet.

Hur gör jag en express smördegsrulle med skinka och ost à la stromboli?

Fyllningen i min smördegsrullad är skinka och ost. Du kan komplettera med dina favoritgrönsaker, t.ex. paprika, oliver eller champinjoner. Men även andra typer av kallskuret kött (t.ex. salami) fungerar bra i stället för skinka.

Roulad med skinka och ost

Den här expressrulladen är god att servera med olika såser.

Ingredienser

  • 375 g beredd smördeg
  • 150 g skivad skinka
  • 200 g gul ost
  • 1 ägg
  • 1 tesked torkad oregano

Tillagningsmetod

  1. Bakverk Rulla ut det förberedda smördeget på ett bakplåtspapper. Fördela skinkskivorna jämnt på smördegen och lämna ca 2 cm fritt utrymme vid kanterna. Lägg ostskivorna ovanpå skinkan (eller strö över riven ost). Rulla ihop degen längs långsidan till en stram rulle. Nyp ihop ändarna och kanterna så att fyllningen inte rinner ut under gräddningen.
  2. Förbered för gräddning Flytta över rouladen till en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla ovansidan med uppvispat ägg. Strö över oregano för smakens skull.
  3. BakningStäll in rouladen i en förvärmd ugn på 200°C (upp och ner) och baka i 25-30 minuter tills bakverket är gyllene och krispigt.

När rouladen är färdiggräddad, ta ut den ur ugnen och låt den svalna något. Skär i skivor och servera med din favoritsås, t.ex. tomatsås.

Hur gör jag en skinka- och ostroulad av jästdeg?

Om du inte har färdig smördeg i kylskåpet kan du frestas att göra en hemmagjord jästdeg. Det tar 1-2 timmar extra, men att göra den enklaste jästdegen till en roulad är lätt och kräver bara några få basingredienser. Här är receptet.

Förbered följande ingredienser:

  • 300 g vetemjöl (helst typ 450 eller 500),
  • 25 g färsk jäst (eller 7 g torrjäst),
  • 180 ml varmt vatten (inte hett, ca 35-40°C),
  • 1 tesked socker,
  • 1 tesked salt,
  • 2 msk olivolja (eller vegetabilisk olja).

Blanda jästen med det varma vattnet och sockret i en liten skål. Ställ åt sidan i 10 minuter tills jästen börjar skumma. Detta är ett tecken på att den är aktiv. Om du använder torrjäst kan du blanda ner den i mjölet direkt – den behöver inte aktiveras separat. Sikta över mjölet i en stor skål, tillsätt saltet och blanda. Häll i den aktiverade jästen (eller vattnet om du använder torrjäst). Tillsätt olivoljan i degen. Börja med att blanda ingredienserna med en sked och gå sedan över till att knåda med händerna på en arbetsyta som är beströdd med lite mjöl.

Knåda i ca 8-10 minuter tills degen är slät och elastisk (om degen är för kladdig, tillsätt lite mjöl, men inte för mycket – degen ska vara mjuk). Forma sedan en boll av degen och lägg den i en lätt oljad skål. Täck över med en duk eller plastfolie. Ställ den åt sidan på en varm plats i cirka en timme tills degen har fördubblats i volym.

När degen har jäst, ta ut den på en arbetsyta och rulla försiktigt ut den till en rektangel som är ca 5 mm tjock. Lägg fyllningen ovanpå och rulla sedan ihop till en roulad enligt mitt recept. Låt rouladen jäsa igen i 15-20 minuter och grädda sedan enligt receptet (ca 25-30 minuter i 200°C).

Tips: Den här degen är den perfekta basen för alla jästdegsrätter och är enkel och mångsidig att göra.

Tidigare har vi diskuterat olika recept för att göra maten mer varierad och intressant. En hälsosam ingrediens är brysselkål, som är rik på näringsämnen. Prova att tillsätta ägg i dina rätter för att öka proteinhalten. Att servera ris som en bas är alltid en bra idé för att komplettera måltiden. Glöm inte desserten – en god maräng kan lyfta hela middagen till nya höjder. Håll dessa tips i åtanke för att skapa läckra och näringsrika måltider!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *