Rått kött kan förstöras mycket snabbt, så det är viktigt att veta hur man konserverar det och hur många dagar det håller sig i kylen.
I allmänhet har rått kött en begränsad hållbarhet i kylskåpet och detta varierar beroende på typen av kött. Till att börja med måste alla styckningsdelar förvaras vid 4 °C eller lägre för att bevaras.
Hur länge varje typ av rått kött håller sig i kylskåpet
Hur länge rått kött kan förvaras i kylskåpet varierar beroende på köttslag. Rött kött som nötkött, fläskkött och lammkött kan t.ex. förvaras i 3 till 5 dagar.
(Du kanske är intresserad av hur man kokar köttbuljong ordentligt)
Hur länge rått kött håller sig i kylskåpet och vad du bör tänka på för att förhindra att det förstörs
Nötfärs, fläsk, gris, kyckling och andra fjäderfän har en kortare hållbarhetstid på 1 till 2 dagar. Under tiden bör råa fjäderfä, såsom kyckling och kalkon, också konsumeras inom 1-2 dagar.
När det gäller färsk fisk är hållbarheten ännu kortare, bara 1-2 dagar i kylskåpet. Detta beror på den höga känsligheten för förstörelse av bakterier.
Vilka rekommendationer bör man ta hänsyn till vid förvaring av rått kött i kylskåp?
- Undvik korskontaminering med andra livsmedel. Lägg köttet i en lufttät behållare eller linda in det omsorgsfullt i plastfolie eller aluminiumfolie.
- Placera det i den kallaste delen av kylskåpet, vilket vanligtvis är botten.
- Om köttet inte används inom den beräknade tiden är det säkrast att frysa in det i frysen. På så sätt håller sig det råa köttet mycket längre och behåller sin smak och kvalitet.
- Även om köttet fryses in bör det dock inte förvaras i frysen under alltför lång tid, eftersom köttets konsistens och smak då också påverkas under en längre tid.