Inte bara peppar och salt. För fyllningen för ravioli krävs en annan krydda

ravioli

Julafton ravioli kan verka som en liten sidrätter, men många människor ägnar dem särskild uppmärksamhet. När allt kommer omkring börjar årets viktigaste kvällsmat med borsjtj. Alla får en tallrik med den fina raviolin, så det är värt ansträngningen. Andra rätter väljs helt enkelt av gästerna. Valet av kryddor till fyllningen måste dock hanteras med omsorg. För mycket kan vara skadligt och kan dämpa svampens naturliga smak. Vilka kryddor hjälper till att framhäva den?

Oftast förekommer ravioli med svampfyllning eller med tillsats av surkål i julaftonsborsjtj. Vissa tillagar ravioli med svamp, vilket är ett bra alternativ när små barn också sitter ner till kvällsmat. Skogschampinjoner rekommenderas inte för småbarn. Andra kan njuta av ravioli med en fyllning av boletus eller bay boletus. Med tillägg av några enkla kryddor är detta en riktig delikatess.

Grundläggande kryddor för ravioli med svamp

Innan jag går vidare till fyllningen vill jag nämna de tillsatser som är värda att nå så tidigt som svampblötläggningssteget. Oavsett om du blötlägger kepsarna i varmt vatten, mjölk eller buljong , lägg till två lagerblad och två fjärdedelar vitlök i behållaren . Löken drar ut bitterheten och de eteriska oljorna i lagerbladen ger subtila krydd- och örttoner.

Tillsätt de blötlagda och dränerade svamparna i pannan med ytterligare en eller två tillsatser. En finhackad lök, stekt i riktigt smör, ger fyllningen i raviolin på julafton en fin krämig finish. Till löken kan du lägga en liten vitlöksklyfta, antingen finhackad eller pressad – ett alternativ för dem som föredrar kryddigare smaker.

Salt och peppar är oumbärliga kryddor. Peppar, helst nymald, bör tillsättas i slutet. När svampen stuvas kan den förlora sin arom. Julaftonsomeletterna är små, så se till att kryddorna är finmalda. Ingen vill ha en större bit peppar.

Vad mer kan man lägga till i fyllningen?

En icke självklar smaksättning för ravioli är mejram, som också ofta läggs till i julaftonsborsjtj. Mejram framhäver svampens träiga arom och ger dem en lätt söt ton som balanserar pepparns skarpa smak perfekt. Dessutom har kryddan också en positiv effekt på matsmältningssystemet. Den lindrar matsmältningsbesvär och förhindrar uppblåsthet, som tyvärr ofta uppstår under festliga högtider.

Hur tillsätter jag mejram?

Torkad mejram, som har en mer koncentrerad arom än färsk mejram, är perfekt för julrätter. Mal en tesked torkad mejram i händerna och tillsätt den i slutskedet av fyllningsberedningen.

Andra kryddor som passar bra med ravioli

Svampfyllda ravioli passar också bra med muskotnöt, som ger en full nötaktig ton till fyllningen. Timjan, som är lite mer känslig än mejram, är också ett bra tillskott. Med dess tillägg blir fyllningen mer känslig och fräsch i utseende. För ravioli med kål och svamp kan du frestas att lägga till malda kryddnejlikor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *