Att steka fisk är för många en stor utmaning. Ofta fastnar fiskfiléerna i pannan, faller sönder eller ser färdiga ut på utsidan, medan de fortfarande är råa på insidan. Så hur tillagar man perfekt stekt fisk så att den blir höjdpunkten på julaftonsmiddagen? Det finns ett enkelt sätt att göra det på.
Hur steker man fisk perfekt? För att undvika kulinariska missöden är det viktigt att förbereda den ordentligt. Det första steget är att förbereda filéerna ordentligt. Vi rekommenderar att du blötlägger dem i kallt vatten, mjölk eller till och med en lösning av vatten med citronsaft och en nypa socker. Detta är särskilt användbart när man har att göra med fisk med stark lukt. Det är viktigt att köttet är torrt innan det beläggs för att säkerställa bättre vidhäftning av beläggningen.
Valet av stekfett är ett annat viktigt element. Det är bäst att använda en olja med hög rökpunkt, t.ex. rapsolja, friterad olja eller olivolja. Stekning i ister, även om det uppfyller de termiska kraven, rekommenderas inte på grund av det disharmoniska äktenskapet av smaker med fiskköttet.
Hur vet man om en fisk är stekt?
Fisk ska stekas på hög värme för att få en gyllene skorpa och sedan minska värmen för att bibehålla saftigheten inuti. Det är viktigt att inte använda lock när du steker, eftersom det kan göra köttet gummiaktigt och förlora sin krispighet. Ett bra tillbehör är att kort värma den stekta fisken i en panna med smält smör, vilket berikar smaken.
Men hur kan man vara säker på att fisken är ordentligt stekt? Ett beprövat sätt är att sticka en gaffel i 45 graders vinkel i den tjockaste delen av filén – om köttet delar sig lätt och inte är genomskinligt är den klar. Ett ytterligare test är att röra vid den metall som du tidigare stack in i fisken – om den är synligt varm är fisken stekt.