Havregryn innehåller mycket fibrer och järn, vilket bidrar till viktminskning. Perfekt för diabetiker

Havregryn

Jaggery, semolina, bovete och couscous är de sädesslag som oftast hamnar på våra tallrikar. Om du vill variera din meny kan du prova havregryn, som har en unik smak och ett högt näringsvärde. Vem bör äta havregryn och hur använder man det i köket?

Alla gillar havregryn, eftersom det har en fantastisk smak, är mångsidigt och har ett högt näringsvärde. Det är omöjligt att föreställa sig din måltid utan den, om du är trött på bovete, hirs eller couscous? Prova då havregryn– gott, näringsrikt och mångsidigt. Vem ska äta havregryn och varför? Hur bereds det och hur kan det användas i recept? Svaren på dessa och andra frågor hittar du i den här artikeln.

Hur tillagas havregryn?

Det bereds på två sätt. En av dem är att krossa havrekornen i mindre bitar, i det här fallet har vi att göra med krossade flingor. Det finns också havregryn som tillagas av hela korn. I båda fallen rostas kornen vid låg temperatur, vilket bevarar deras näringsvärde. Det är värt att veta att detta innebär att de innehåller mer värdefulla ingredienser än de populära havregryn.

Är havregryn hälsosamma?

Havregryn förtjänar definitivt titeln som en hälsosam produkt på grund av de vitaminer och mineraler som de innehåller. Det är en källa till näringsämnen som mangan, selen, magnesium, koppar, järn, zink, kalium och vitamin B1. Det innehåller också mycket fibrer, särskilt den lösliga delen av betaglukaner.

Vilka är havremjölets egenskaper? På grund av sitt höga fiberinnehåll förbättrar havregryn tarmfunktionen och hjälper till att förebygga och behandla förstoppning. Dessutom visar vissa vetenskapliga studier att havregryn kan bidra till att sänka det systoliska blodtrycket, blodsockret och nivåerna av ”dåligt” kolesterol. Det är också värt att notera att det ger en långvarig mättnadskänsla, vilket gör det idealiskt för viktminskningsdieter.

Det är viktigt att komma ihåg att trots de många fördelaktiga egenskaperna hos havregryn bör det inte användas av alla. De som lider av matsmältningsproblem som diarré, magsår och inflammatorisk tarmsjukdom bör vara särskilt försiktiga. Om du lider av celiaki eller är glutenkänslig ska du välja produkter med ett överstruket öra. Även om havre i sig är glutenfritt kan havrebaserade produkter kontamineras under tillverkningsprocessen.

Vad ska man göra med havre?

Alternativen är naturligtvis många. Havre har en behaglig, lite nötig eftersmak som gör att den passar bra ihop med en mängd olika ingredienser. Du kan använda det som ett tillägg till sallader, kött, fisksoppor och till och med kakor och desserter. Det är också lämpligt för förtjockning av såser. Nedan följer några recept med havregryn som huvudingrediens som du enkelt kan göra i ditt eget kök.

Havregrynssallad är en mycket mångsidig rätt som är perfekt som en andra frukost, eftermiddagsmat eller middag. Den är extremt näringsrik och mycket lätt att tillaga.

Ingredienser:

  • 100 g havregryn,
  • 1/3 lök,
  • 2 kvistar selleri,
  • 2 tomater,
  • röd paprika,
  • 70 g gul ost,
  • msk olivolja,
  • tesked citronsaft,
  • salt,
  • peppar.

Metod för beredning:

Koka semolina enligt anvisningarna på förpackningen. Under tiden skär ingredienserna: lök – ringar, tomater – halva skivor, peppar och ost – kuber, selleri – små bitar. Lägg grönsakerna, osten och den kylda gröt i en skål. Strö allt med salt och peppar, droppa sedan med olivolja och citronsaft. Rör slutligen om allt tillsammans.

Havregryn bakad med ägg

Vad kan du göra med havregryn om inte en sallad? Om du gillar att upptäcka nya och intressanta smaker kan du prova att laga dem bakade med ägg.

Ingredienser:

  • 3/4 kopp havregryn,
  • lök,
  • 2 ägg,
  • vitlöksklyfta,
  • 2 msk rapsolja,
  • muskotnöt,
  • salt.

Metod för beredning:

Tillaga mannagrin enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs hackad vitlök och lök i olja. Tillsätt mannagrin och fortsätt fräsa under omrörning. Häll i de vispade äggen, krydda med salt och muskotnöt. Lägg över i en ugnsform och ställ in i en förvärmd ugn på 180 grader i 15 minuter.

Havregrynsgröt med frukt och nötter är ett bra alternativ till traditionell havregrynsgröt, särskilt för dig som älskar söta frukostar. Lägg gärna till dina favoritfrukter och -nötter, t.ex. jordgubbar eller cashewnötter.

Ingredienser:

  • 100 g havregryn,
  • 200 g jordgubbar,
  • 400 ml mjölk eller vegetabilisk dryck,
  • 30 g cashewnötter.

Metod för beredning:

Koka gröten i mjölk. Låt den svalna och vänta på att den ska absorbera vätskan. Om du vill ha en snabb frukost kan du koka gröten dagen innan och bara värma upp den på morgonen. Häll gröten i en skål och lägg de skivade jordgubbarna ovanpå. Avsluta med att lägga till cashewnötter – hackade eller hela.

Tomater fyllda med havregryn

Havregryn är perfekta för att fylla grönsaker. Om du vill förbereda ett originellt mellanmål kan du använda tomater istället för auberginer, paprika eller zucchini .

Ingredienser:

  • 1 kopp kokta hirsgryn,
  • 5 vitlöksklyftor
  • liten lök,
  • 5 medelstora tomater,
  • färsk chilipeppar
  • en halv tesked torkad rosmarin,
  • 3 msk olivolja,
  • malen peppar,
  • salt.

Tillagningsmetod:

Förbered mannagrin enligt anvisningarna på förpackningen. Skala löken och två vitlöksklyftor, finhacka och stek i olivolja. Ta bort fröna från paprikorna och hacka dem också. Tillsätt havregrynen tillsammans med salt, kryddor och rosmarin. Blanda ordentligt. Skär bort toppen på tomaterna, ta bort fruktköttet, tillsätt fyllningen och lägg tomaterna i en smord ugnsform. Fördela tomatpurén och vitlöksbitarna på botten. Ställ in formen i en förvärmd ugn på 190 grader i ca 30 minuter.

Kex av havregryn

Funderar du på vad du ska göra med havregryn när du vill ha ett sött och knaprigt mellanmål? Prova att göra de här goda mandelbiskvierna som du kan ta med dig på resan, till jobbet eller skolan.

Ingredienser: 1 dl havregryn

  • 1 dl valsade havregryn,
  • 1 dl fullkornsmjöl
  • ½ kopp florsocker
  • 200 g smör
  • en handfull krossade mandlar,
  • ägg.

Matlagningsmetod:

Kombinera semolina med mjöl och socker. Tillsätt ägg och bitar av smör. Knåda degen och tillsätt mandelflingor. Forma den till en rulle, linda in den i plastfolie och lägg den i kylskåpet i en timme. Skär den sedan i 10 mm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka dem i 180 grader i 15 minuter.

Tidigare har vi diskuterat olika läckra bakverk och desserter. För att göra en perfekt kakan, se till att följa receptet noggrant och använd färska ingredienser. Om du vill prova något nytt, kan en apelsinkaka ge en frisk smak; tänk på att använda både zest och juice för maximal smak. En roulad är också en spännande dessert; fyll den med din favoritkräm för en härlig överraskning. Testa att göra chiacchiere under festligheter; dessa krispiga frittsåser är alltid en hit bland gäster. Slutligen, om du vill ha något varmt och kryddigt, prova buldak; dess heta smak kommer att sätta liv i middagsbordet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *