Nick Norwitz visar att han inte höjde sitt LDL-kolesterol genom att äta 720 ägg på en månad, och avslöjar kolhydraternas överraskande effekter på kolesterolnivåerna.
Ägg är ett livsmedel som konsumeras av miljontals människor över hela världen och som uppskattas för sin smak och sitt höga näringsvärde. Dess kolesterolhalt har dock lett till att det har hamnat i fokus för olika hälsoinrättningar, som vid mer än ett tillfälle har rekommenderat en måttlig konsumtion.
Men har konsumtionen av ägg verkligen någon betydande inverkan på vår hälsa? Det är den fråga som Nick Norwitz, en ung Harvardstudent med en doktorsexamen i fysiologi från Oxford University, bestämde sig för att ta itu med. Under en månads tid genomgick Norwitz ett radikalt experiment för att testa sin hypotes: att äta 720 ägg på 30 dagar skulle inte öka hans nivåer av LDL-kolesterol, det så kallade ”onda kolesterolet”.
En utmaning utan motstycke
I sin virala video förklarade Norwitz i detalj hur hans experiment genomfördes: ”Jag åt ett ägg i timmen, varje timme, under en hel månad”. Det innebär en daglig konsumtion av 24 ägg, totalt 720 ägg på 30 dagar. Tanken var enkel: att se om detta massiva intag av kolesterol skulle påverka kolesterolnivåerna i blodet.
I slutet av månaden, och i motsats till vad många trodde, visade hans tester att hans LDL-kolesterol inte bara inte hade ökat, utan faktiskt minskat. ”Mitt LDL-kolesterol sjönk med 2% under de första två veckorna och sjönk sedan med ytterligare 18% under de följande två veckorna”, säger Norwitz. Ett resultat som han menar motsäger gängse uppfattningar om hur kolesterol i kosten påverkar.
Vad beror detta fenomen på? Norwitz förklarar att förhållandet mellan kost och kolesterolnivåer i kroppen är mer komplext än det verkar. Den unga forskaren påpekar att när vi konsumerar kolesterol binder det till receptorer på tarmceller, vilket i sin tur utlöser frisättningen av ett hormon som kallas cohesin. Detta hormon färdas till levern, där det binder till en specifik receptor och ”säger till” organet att inte producera mer kolesterol, vilket skapar balans i kroppen.
Norwitz upptäckte dock ytterligare en faktor som kan ha påverkat sänkningen av hans LDL-kolesterol. Under hela experimentet lade han till 60 gram kolhydrater per dag, från frukter som bananer, blåbär och jordgubbar. Denna lilla justering av hans kost verkade ha stor effekt. Enligt studenten kan kolhydrater sänka LDL-kolesterolnivåerna, särskilt hos individer med vad han kallar en ”lean mass hyper-responder phenotype”, vilket är vanligt vid lågkolhydratkost.
Avslöjande av myter om kost
Genom detta extrema experiment har Norwitz lyckats utmana några populära föreställningar om kost och kolesterol. Han menar att nyckeln ligger i balansen mellan olika makronäringsämnen, t.ex. fett och kolhydrater, som tillsammans modulerar kolesterolnivåerna på ett mycket mer komplext sätt än man tidigare trott.
Detta experiment har gjort det klart att det, trots traditionella rekommendationer om måttlig äggkonsumtion, finns fler faktorer som spelar in än bara kolesterolet de innehåller.
Tidigare skrev vi om hur man kan spara pengar genom att ta hand om din katt på ett kostnadseffektivt sätt, inklusive förebyggande åtgärder mot loppor. Vi diskuterade även den oväntade kopplingen mellan upptäckten av en guldfyndighet och ökningen av lokalbefolkningens intresse för att adoptera en katt.