Vi äter hårdkokta ägg till frukost, lägger dem i salladen och på smörgåsen. Att tillaga dem är lätt som en plätt, men problemet uppstår när man ska skala dem från skalet. Du kan dock enkelt bli av med besväret och spara dig själv en hel del nerver.
Att skala hårdkokta ägg är ofta en svår uppgift, särskilt med färska ägg där skalet fäster tätt vid äggvitan. Ibland slutar det med att man får ett trasigt och sönderrivet ägg och rester på skalet. Men det finns några enkla knep för att göra skalningen enklare.
Hur skalar man ett hårdkokt ägg?
Hårdkokta ägg kan skalas på många sätt, men en av de enklaste och mest effektiva är metoden med kallt vatten. Lägg bara det kokta ägget i ett glas eller en skål med kallt vatten, täck behållaren med handen och skaka kraftigt i några ögonblick. Detta kommer att bryta skalet i finare bitar och temperaturskillnaden gör det lätt att separera det från det vita.
Detta beror på att det kalla vattnet får skalet att dra ihop sig medan proteinet expanderar något, vilket gör det lättare att ta bort. Du kan också prova andra metoder, till exempel att knacka på skalet med en sked eller tillsätta vinäger i kokande ägg .
Äldre ägg är lättare att skala eftersom skalet inte fäster lika hårt vid äggets insida. Om du använder färska ägg är det en bra idé att värma upp dem till rumstemperatur genom att låta dem stå i kylskåpet i några timmar.
Tillsätt till kokande ägg
Vinäger fungerar som ett naturligt mjukgörande medel. När ägg kokas i vatten med vinäger gör den sura miljön att äggvitan denatureras något och att skalet blir mer poröst. Som ett resultat, när det har kokats och svalnat, lossnar skalet från det vita nästan på egen hand. Tack vare den lätta skalningen undviker du att skada vitan, som ofta fastnar på skalet.
Allt du behöver är en matsked vinäger per liter vatten. Du behöver inte heller oroa dig för äggens smak, vinägern påverkar dem inte eftersom skalet effektivt skyddar insidan. Förutom vinäger kan du också prova andra metoder, till exempel att tillsätta salt i vattnet under tillagningen.