Även om ris är näst efter potatis i popularitet i Polen, är det fortfarande ett populärt tillbehör till middagen. När man förbereder det är det få människor som ägnar särskild uppmärksamhet åt tillagningen. Bara kasta det i vatten och, efter en kvart, dränera vattnet. Gordon Ramsay pekar dock ut ett bättre sätt att göra perfekt löst ris.
Gordon Ramsay, är inte bara en skotsk kock, utan också en riktig TV-stjärna, kokboksförfattare och ägare av många restauranger. Publiken runt om i världen har kommit att älska honom för program som ”Hell’s Kitchen” och ”MasterChef”. Han har bevisat sina kulinariska färdigheter genom att få så många som 17 Michelinstjärnor. Ramsay delar också med sig av sin kunskap på YouTube, där han bland annat visar hur man kokar det perfekta riset.
Hur lagar du ris?
Allt börjar med rätt ris. Gordon Ramsay föreslår att man går efter basmati-sorten. Med längre korn och mindre stärkelse är det mindre klibbigt. Innan du kokar riset ska du skölja det noggrant under kallt vatten för att få bort stärkelse och eventuella orenheter.
Rätt förhållande mellan vatten och ris är också viktigt – 1 del ris till 1,5 del vatten. Kom ihåg att börja koka med kallt vatten, inte kokande vatten. För 400 g ris behöver vi 600 ml kallt vatten. Naturligtvis räknas inte vattnet som du har sköljt riset i här.
Välj för kryddor
Ramsay rekommenderar att man kryddar riset före tillagningen genom att tillsätta anis, kardemumma, salt och peppar. Tillagningen sker under lock på hög värme, och när vattnet börjar koka är det en bra idé att sänka värmen och fortsätta ångkokningen.
Det är en teknik som liknar bräsering och, som Ramsay påpekar , det är här hemligheten med perfekt kokt ris ligger.
När riset tillagas utan att lyfta på locket ska det sjuda på låg värme i 8-10 minuter, så att det kan absorbera vatten och öka i volym. Nyckeln till att uppnå den perfekta konsistensen är Gordon Ramsays modellerade braiseringsmetod. Slutligen kastar du bort de större bitarna av kryddor och fluffar upp riset med en gaffel.
På så sätt får du ett perfekt löst ris på tallriken, utan grumlig konsistens. Smaklig måltid!
Vi har tidigare delat smarta kökstips för vardagen. Använd en ren burk för att förvara rester eller hemmagjorda såser. Spara överblivna äggulor i kylen till bakning eller sås. Vispa en ensam äggula med lite olja för en snabb hemgjord majonnäs. Underhåll alltid kökssaxen genom att rengöra den noggrant efter användning. Frys in överbliven tomatpuré i små portioner för att minska matsvinn. Smarta knep sparar både tid och resurser!