Gör din egen chai latte: så enkelt är det!

latte

Brr, jag är kall! Tyvärr är det ett permanent tillstånd på vintern, men det är normalt. Det är därför jag aldrig missar ett tillfälle att värma upp mig. Min varmvattenflaska är min bästa vän och förutom att dricka litervis med varmt te har jag också börjat njuta av att dricka chai latte igen. Eftersom det smakar så gott och är så enkelt att göra vill jag gärna dela med mig av mitt recept.

Chai, även känd som masala chai, är en varm dryck som är mycket välkänd och populär i Indien och på andra håll. Chai betyder helt enkelt te (det är därför du inte kommer att höra några indier säga ”chai tea”) och ”masala” betyder en blandning av kryddor. Och det är precis vad chai är, ett smaksatt te. Latte står för mjölken som rundar av det hela.

När du har druckit en kopp chai latte kommer du att känna dig varm i magen. Precis som jag kommer du förmodligen inte att vilja vara utan den på vintern eftersom den smakar så gott. Och när man tänker på priserna för chai latte på caféer och sedan ser mitt recept på hur man gör sin egen, är det uppenbart att man borde göra den här drycken hemma oftare. Jag är ingen kaffedrickare, till skillnad från Malte, men även han gillar att unna sig en kopp chai latte och få en koffeinkick.

 

De viktigaste ingredienserna till chai latte

Den är superenkel att tillaga och tar bara knappt fem minuter. Det är därför jag gillar chai latte så mycket. En kopp är gjord på nolltid på kvällen och sedan är det bara att lägga sig i soffan och titta på favoritserien. Du behöver följande för mitt recept:

  • Vatten – grunden för att göra te.
  • Svart te – jag använder te från påse. Om du har gott te i lösvikt hemma kan du naturligtvis använda det också.
  • Mjölk – komjölk eller växtmjölk, beroende på vad du föredrar.
  • Socker – jag gillar att använda farinsocker till min chai latte. En halv tesked per kopp räcker för mig. Alternativt kan du söta med honung eller det sötningsmedel du väljer.
  • KryddorKryddnejlika, kardemumma, kanelstång och ingefära är mina favoritkryddor. De ger chai sin distinkta smak. Du kan också lägga till pepparkorn, muskotnöt och stjärnanis.

 

Vad bör jag tänka på när jag förbereder en chai latte?

  • Alternativa kryddor – om du inte har dessa lösa kryddor till hands, men du fortfarande har lite pepparkakskrydda i din låda, kan du använda det! Denna kryddblandning innehåller vanligtvis kanel, kardemumma, ingefära, anis, fänkål, muskotnöt, kryddnejlika och kryddpeppar och därmed allt du behöver för en välkryddad chai.
  • Om du använder pepparkakskrydda rekommenderar jag definitivt att du använder färsk ingefära. Ingefäran rundar av chattlatten på ett riktigt bra sätt.
  • Låt inte det svarta teet koka i mer än 3 minuter. Det har en stark smak och den blir bara mer intensiv med längre koktid.
  • Istället för mjölkskum kan du också servera chai latte med lite vispad grädde.

 

Tidigare har vi pratat om flera intressanta ämnen. När det kommer till potatis, kom ihåg att den är en fantastisk basvara som kan tillagas på många sätt för att passa olika rätter. När vi nämner salt i te, tänk på att en liten mängd kan lyfta smaken och ge en intressant twist. Återigen, fokusera på potatisen genom att förvara den på rätt sätt för att förlänga hållbarheten och förhindra groddning. När vi diskuterar kött, tänk på att variera typerna och tillagningen för att få ut det mesta av smak och näringsämnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *