Under semestern blir diskmaskinen en medbrottsling för hushåll som inte klarar av att rengöra disk, glas, bestick, brickor, glas….
Och även om det är normalt att vi sätter all vår tillit till denna oersättliga apparat, är sanningen att om vi inte håller den i gott skick kan den orsaka oss vissa problem.
Artiklar om ämnet: Lägg i grytan och låt koka upp. Även den mest brända gryta kommer att vara blank efter 5 minuter
Flera studier har visat att diskmaskiner kan bli grogrund för skadliga bakterier som E. coli och salmonella, vilket innebär oväntade hälsorisker i vinter. Även om det är logiskt att tro att de höga temperaturer som uppnås i diskcyklerna kommer att döda alla ”buggar”, skapar de varma och fuktiga förhållandena i kombination med matrester en idealisk miljö för dessa bakterier att växa.
Hur man kan förebygga
Den portugisiska teknikwebbplatsen eak.pt listar följande åtgärder för att undvika risker:
1. Rengör filtret med varmt vatten och tvål.
2. Kör en tom varmvatten- eller vinägercykel per månad.
3. Skrubba gummipackningarna med en tandborste för att ta bort smuts som samlats där.
4. Lämna dörren öppen efter varje cykel för att låta den torka ordentligt.
5. Överbelasta den inte, så att det inte finns några rester på porslinet eller besticken som kan tjäna som tillflyktsort för bakterier.
5. Om gummin, packningar eller filter inte längre fungerar som de ska kan de bidra till bakterietillväxt.
Artiklar om ämnet: Av dessa skäl rekommenderar de inte att du applicerar tvättmedel på svampen när du diskar.