Ett farligt misstag: Anledningen till varför du aldrig ska tvätta kött innan du tillagar det

tvätta kött

En av de vanligaste matlagningsmetoderna är att diska maten för att avlägsna smuts och mikroorganismer som den kan innehålla. Men även om det kan verka hygieniskt är det inte bra för livsmedel av animaliskt ursprung som nötkött, fläskkött, kyckling eller ägg.

Att skölja eller tvätta någon typ av rått kött eller fjäderfä är ett allvarligt misstag som kan riskera din och din familjs hälsa.

Varför ska man inte tvätta kött?

Anledningen till att du aldrig ska tvätta rått kött och varför denna praxis kallas ” ett farligt misstag för livsmedelssäkerhet” är att det kan leda till att du får matförgiftning.

Enligt uppgifter från US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har mer än 250 typer av dessa sjukdomar identifierats, som till och med kan leda till döden.

Samma CDC förklarar att rått kött kan vara förorenat med bakterier som Campylobacter, Salmonella och Clostridium perfringens, vilket kan leda till sjukdomar som kräver sjukhusvistelse eller, som nämnts ovan, kan orsaka dödsfall i allvarliga fall.

Hur tar jag bort bakterier från rått kött?

Genom att tvätta eller skölja rått kött sprids bakterierna till närliggande diskytor eller köksredskap, som i sin tur kontaminerar våra händer eller andra livsmedel.

Även om det finns betänkligheter måste vi vara övertygade om att tillagningsvärmen är mer än tillräcklig för att döda alla bakterier som rått kött kan ha, och därmed undvika att tvätta rått kött, vilket bara bidrar till spridningen av dessa mikroorganismer.

Om vanan att tvätta dessa livsmedel är djupt rotad är det å andra sidan viktigt att undvika att göra det med mycket starka vattenstrålar, som kan sprida dessa bakterier ännu mer, och att omedelbart desinficera alla ytor som kan ha varit i kontakt med dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *