En vit rest på honung är en viktig signal. Få människor vet vad det betyder

honung

Det sägs ofta att honung inte har någon hållbarhetstid. Den kan lagras under mycket lång tid, men med tiden förlorar den sina värdefulla egenskaper. Ibland uppstår dock missfärgningar även på färsk honung. Tror du att en sådan produkt då är olämplig för konsumtion? Det är värt att kontrollera.

Det händer att efter att ha öppnat en burk honung märker vi en vit film på ytan. Det ser ut som skum på platser, vilket kan väcka ångest. Det är värt att veta vad en sådan insättning indikerar.

Honung är känd som en av de mest värdefulla naturprodukterna, som har uppskattats i århundraden. Redan under antiken sågs honung som mer än bara ett sötningsmedel – den tillskrevs hälsoegenskaper och behandlades till och med som ett livselixir.

Blir det aldrig förstört?

Det är en produkt som sägs aldrig förstöras. Så vad betyder en vit rest, om det inte är ett tecken på att den är föråldrad?

Faktum är att en sådan vit avlagring är ett naturligt resultat av honungens kristalliseringsprocess. Det beror på förekomsten av glukos. Fenomenet, som biodlare kallar ”efflorescens”, är relaterat till bildandet av luftbubblor under kristalliseringen.

Inga bekymmer

Detta ”skum”, som det ibland kallas, ska man inte vara rädd för, eftersom det bara är den luft som innesluts under övergången från flytande till fast form. Denna process är tydligast i mörka och snabbt kristalliserande honung där glukos dominerar. Därför bör sediment inte vara en anledning till oro.

En annan fråga är förekomsten av jäst, som kan ge anledning till oro. Specialister försäkrar dock att detta inte är något problem. Förekomsten av jäst är nämligen ett tecken på honungens biologiska aktivitet, vilket innebär att produkten inte har genomgått onödiga värmebehandlingar som skulle kunna skada dess näringsvärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *