Det finns en enkel maträtt som aldrig blir omodern bland så många olika dieter, och som förknippas med välbefinnande och komforten i hemlagade familjemåltider.
När det gäller kost och hälsa är det lätt att känna sig överväldigad av antalet dieter, superfoods och mattrender som ständigt dyker upp . Men mitt i den stora variationen finns det en klassisk maträtt som aldrig blir omodern och som enligt vissa näringsexperter kan vara det perfekta valet att äta varje dag i livet: ägg och potatis.
För många är ägg och potatis en enkel och tröstande måltid. Det är en maträtt som ofta förknippas med hemlagad mat, familjens värme och smaken av det välbekanta. Men vad du kanske inte vet är att den här rätten inte bara är god och lättillgänglig, utan också näringsrik, vilket gör den till ett perfekt balanserat vardagsalternativ.
Det är vad tiktoker Miodrag Borges, som ligger bakom kontotMicrobiota from Zero, tror på. ”Om jag var tvungen att äta samma maträtt resten av mitt liv skulle jag, baserat på allt jag har lärt mig genom åren om hälsa, näringsvärden, makronäringsämnen, matsmältningspåverkan etc., välja potatis med ägg.
”I detta specifika sammanhang, som i så många andra, kommer följsamhet att vara nyckeln, men också att njuta av varje dag. Vi måste tänka på att det finns tillfällen då näringsämnena får stå tillbaka. Och att vi också måste ta hand om vår känslomässiga sida, vår hedoniska sida och vår matglädje”, tillägger denna avancerade tekniker i dietetik, som också har en examen i sociologi och en magisterexamen i marknadsföring och konsumentbeteende från universitetet i Granada.
De näringsmässiga fördelarna med ägg och potatis
Ägg och potatis är inte bara en välsmakande kombination, utan också en rik och komplett källa till viktiga näringsämnen för kroppen.
1. Protein av hög kvalitet (ägg)
Ägg är en av de bästa källorna till komplett protein som finns. Det betyder att de innehåller alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver för att fungera ordentligt. Protein är viktigt för att bygga upp och reparera vävnader, producera enzymer och hormoner samt för att bibehålla frisk hud, hår och muskler.
Dessutom innehåller ägg mycket B-vitaminer (särskilt B12 och riboflavin), som är viktiga för energimetabolismen och nervsystemets funktion. De är också rika på mineraler som järn, som hjälper till att transportera syre i blodet, och zink, som stöder immunförsvaret.
2. Hälsosamma kolhydrater (potatis)
Potatis, när den tillagas på ett hälsosamt sätt (t.ex. kokt eller bakad), är en utmärkt källa till komplexa kolhydrater, som är kroppens huvudsakliga energikälla. Till skillnad från enkla kolhydrater, som finns i raffinerat socker, smälts de komplexa kolhydraterna i potatis långsammare, vilket ger en jämn energitillförsel.
Potatis innehåller också fibrer, särskilt om den äts med skal, som underlättar matsmältningen och hjälper till att reglera blodsockernivån. De är också rika på kalium, en mineral som är viktig för hjärtats funktion och för att reglera blodtrycket.
3. Viktiga vitaminer och mineraler
Förutom protein och kolhydrater är ägg och potatis en utmärkt källa till flera viktiga vitaminer och mineraler. Potatis ger C-vitamin, som är viktigt för ett starkt immunförsvar och en frisk hud. De innehåller också folsyra, som är viktigt för produktionen av röda blodkroppar och för cellhälsan.
Ägg är rika på D-vitamin, som bidrar till benhälsan, och antioxidanter som lutein och zeaxantin, som skyddar ögonen från skador orsakade av blått ljus och fria radikaler.
Den känslomässiga sidan
Det är inte bara kroppen som gynnas av denna maträtt; ägg och potatis kan också ha en positiv inverkan på människans känslomässiga och psykologiska sida. Enligt experter är mat djupt kopplad till våra känslor, och tröstmat har förmågan att förbättra vårt mentala välbefinnande.
Ägg och potatis är en maträtt som många förknippar med lyckliga barndomsstunder, familjemåltider eller stunder av avkoppling. Denna typ av tröstmat har förmågan att minska stress och ångest genom att skapa känslor av säkerhet och välbefinnande. Att äta mat som ger oss känslomässig njutning kan till och med öka produktionen av neurotransmittorer som serotonin, känt som ”lyckohormonet”.
Havregryn är en utmärkt bas för en näringsrik frukost, något vi tidigare har diskuterat som en viktig start på dagen. För att minska trötthet har vi lyft fram vikten av bra rutiner och kvällsvanor. Ett avslappnande te på kvällen kan förbättra din sömn, vilket vi också nämnt som en nyckel till energi och välmående.