Vintermånaderna är främst förknippade med citrusfrukter, men det finns en annan frukt att hålla utkik efter. Det handlar om saftiga, söta mango. Det är viktigt att köpa ganska mogna mango, som döljer saftigt kött under skalet, för enkelhetens skull. Kolla in hur du väljer de bästa och hur du serverar dem.
Detta tropiska exemplar blir allt lättare att köpa i butiker – inklusive mindre grannskapsbutiker. När du handlar är det värt att vara uppmärksam på produktens struktur – den ska inte vara för mjuk, men det är bra om den försiktigt deformeras under fingertryck. Intressant nog anses mango vara ”kärlekens frukt”. Under hungersnödsperioden i Indien fungerade fröna som extraherades från mangofrön som mat. Den mogna, saftiga och aromatiska frukten ger många hälsofördelar. Och det kommer att vara bäst för en express smoothie – jag ger receptet i slutet av artikeln.
Varför ska du äta mango
Mango är en utmärkt källa till betakaroten, en förening som neutraliserar fria radikaler och skyddar huden från skadlig UV-strålning. Mangoextrakt är utmärkt för ansikts-, kropps- och hårvård. Det återställer hudens elasticitet och ger den en ungdomlig lyster. Allt du behöver göra är att lägga några skivor på ditt ansikte och hålla det på i cirka 15 minuter. Denna produkt saknar inte heller C-vitamin, vilket är fördelaktigt för immuniteten. Den är en skattkista av vitamin B6, som spelar en nyckelroll för att nervsystemet ska fungera korrekt. Införandet av mango i menyn har en gynnsam effekt på levern. De antioxidanter som den innehåller rensar levern från skadliga toxiner. Frukten är en källa till pektin och kostfiber, som hjälper till att sänka kolesterolnivåerna i blodet som är för höga. Studier har visat att äta mango hjälper till att kontrollera kroppsvikt. Allt detta beror på fiber, vilket ökar känslan av mättnad. Denna ingrediens i kosttillskott förbättrar matsmältningssystemets funktion. Det fyller också på kaliumbrister – bristen på detta element kan orsaka vätskeobalanser i kroppen och förstoppning.
4 typer av människor som inte bör äta bananer
Närande fit shake med mango
Söt mango kräver inte många tillsatser. Naturligtvis är det mest populära receptet att dricka mango lassi, men i den polska versionen kan du använda kefir. Kefir, känd för sina fördelaktiga egenskaper, har varit populär på polska bord i flera år. Dess rika probiotiska innehåll hjälper till att upprätthålla en hälsosam tarmmikroflora, vilket gynnar matsmältningssystemet. Tack vare prebiotika stöder kefir matsmältningen.
Ingredienser:
- 1 mogen mango,
- 200 g kefir,
- färsk mynta att servera (tillval).
Förberedelse:
- Skär upp mangon och urholka fruktköttet. Det är bäst att göra detta med ett glas och flytta på halvan så att all sötma hamnar i skålen.
- Lägg mangon i en hög skål och häll i kefiren. Mixa med en stavmixer. Du kan också använda en koppmixer eller en sportmixer.
- Garnera med mynta – valfritt – och drick omedelbart.
En ört som lindrar halsbränna, tyngdkänsla och allmänt obehag efter julens överdåd