Vet du var de flesta bakterier lever i ditt hem? Enligt experter är platser med hög luftfuktighet och där organiskt material samlas oftast favoritplatserna för dessa exemplar. Dessa platser inkluderar kök, badrum, möbler och köksredskap.
I dessa utrymmen finns det också föremål som hyser hundratals mikroorganismer, till exempel svampar, som kan innehålla mer än sju miljoner bakterier om de inte desinficeras korrekt.
Vilka är farorna med att inte desinficera din kökssvamp ordentligt?
Det stämmer, det föremål som vi diskar med varje dag, och som har en serie med 14 årstider, är en inkubator för mikroorganismer och ingen förklarar det för oss tydligt.
Enligt en tysk studie som publicerats i Scientific Reports och som genomförts av laboratoriet för molekylärbiologi och genomik vid den naturvetenskapliga fakulteten vid UNAM, kan svampar hysa upp till 362 olika typer av bakterier, varav 10 arter är potentiellt patogena, dvs. mikroorganismer som orsakar skada över tid.
I studien använde forskarna pyrosekvensering av 16S rRNA-genen samt konfokalmikroskopisk analys för att fastställa mikroorganismernas rumsliga fördelning. På så sätt identifierade de familjer som Moraxellaceae, Pseudomonaceae, Rhizobiaceae, Flavobacteriaceae och Staphylococcaceae, liksom Xanthomonadaceae, Enterobacteriaceae, Sphingomonadaceae och Acetobacteraceae.
Alla dessa bakterier kommer från matrester, rått kött samt annan smuts från själva köket och om de inte tas om hand på rätt sätt kan de överföras till andra redskap och livsmedel och orsaka sjukdom.
Vad är rätt sätt att desinficera svampar?
Det finns effektiva sätt att ta bort bakterier och bakterier från kökssvampar, även om det är viktigt att klargöra att det finns en uppdelning mellan vad som är och inte är sant, enligt experter.
I alla metoder är det viktigt att tvätta svampen i förväg, dvs. se till att det inte finns några synliga spår av mat eller smuts på den.
- Kokande vatten med salt och vinäger: Tvätta först svampen med lite vit vinäger. När du är klar låter du svampen ligga i en kanna med kokande vatten och en sked salt i 15 minuter.
- Mikrovågsugn det: Idealet är att sätta den våta svampen i mikrovågsugnen i två minuter. Det finns många myter om tiden, men University of Florida säger att det tar två minuter för att processen ska vara effektiv.
- Vatten och blekmedel: Blötlägg svampen i en kanna vatten med två matskedar blekmedel i två minuter. Skölj svampen när tiden är slut.
Det är värt att nämna att eftersom det finns så många olika bakteriefamiljer på svampar kan vissa, enligt de tyska forskarna, ha nytta av värmen från mikrovågsugnen eller kokande vatten. Ett ytterligare tips är därför att byta svamp varannan till var tredje vecka.
Tidigare har vi skrivit om vikten av att tvätta kläder ordentligt för att hålla dem fräscha och rena. Vi har också diskuterat hur man ska stryka för att undvika rynkor och få kläderna att se snygga ut. Användning av rätt tvättmedel är avgörande för att få bort fläckar. Dessutom har vi pratat om hur man kan undvika mögel i tvätten, särskilt om man har ett litet kök där man tvättar sina kläder.