Det värsta misstaget när man kokar ris. Det är därför det förvandlas till en klibbig gröt

ris

Skrymmande ris, när alla dess korn är perfekt separerade, är en bra bas för många rätter. Det är då mycket godare än i form av en klibbig sörja. Vet du hur man tillagar det så att det inte blir en sådan? Vi har några tips.

Även om ris ofta används i en mängd olika rätter är det få som uppmärksammar detaljerna i tillagningen av det. Det verkar som om det räcker med att helt enkelt hälla vatten över det och koka det. Det verkar så, men detaljerna gör en stor skillnad här. Riskornen kan vara torra och perfekt separerade, men ibland slutar vi också med en klibbig massa. Hur kan detta undvikas?

Rätt typ av ris är viktigt

Om du inte har så stor erfarenhet av att laga ris är det lättare för dig att välja rätt sort. Basmati är det ris som är lättast att tillaga. Det har längre korn och innehåller mindre stärkelse, vilket gör det mindre klibbigt. Innan du kokar någon typ av ris ska du skölja kornen noggrant under kallt vatten. På så sätt avlägsnas överflödig stärkelse och eventuella orenheter, vilket gör stor skillnad för risets perfekta konsistens.

Håll proportionerna

Det räcker inte att bara hälla vatten över riset. Detta är ett vanligt misstag som resulterar i att det blir klibbigt. Proportionerna är viktiga här. För en del ris bör det finnas 1,5 delar vatten. Detta säkerställer att det har rätt mängd vatten att absorbera under tillagningen. Börja koka med kallt vatten i stället för med kokande vatten, det är en viktig skillnad som påverkar slutresultatet. Du kan lägga till en tesked citronsaft i det kokande riset . Detta enkla knep gör att kornen inte klibbar ihop och att smaken förblir utsökt. Citronsaften kommer inte att förändra den.

Med lock och ångkokning

Koka alltid riset under lock, så att det kokar jämnt. Sänk värmen när det kokar. Det kommer då att tillagas som om det ångas. Detta liknar långsam sjudning på låg värme. Efter cirka 8-10 minuter ska bönorna absorbera vattnet och öka i volym.

Viktigt! När riset är färdigkokt, låt det ligga kvar i kastrullen i några minuter för att ”vila”. Detta gör att kornen får sin bästa konsistens. De kommer att fortsätta att absorbera fukt, vilket håller dem lätta. Efter all förberedelse på detta sätt kommer riset att vara helt torrt och helt fritt från klibbighet. Fluffa bara upp det försiktigt med en gaffel och servera.

Möjligtvis kan du vara intresserad av: bräd hjälper dig att organisera utrymmet på bordet på ett praktiskt sätt och skapar en prydlig look. Kontrollera regelbundet tillståndet på ditt kylskåp för att hålla matvarorna fräscha och säkra att äta. Var försiktig med bananskal för att undvika onödiga fall och skador. Om du får en tomatsåsfläck på kläderna, behandla den snabbt för att undvika permanenta fläckar. Slutligen, glöm inte att njuta av en kopp te för att koppla av och fylla på energi efter en lång dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *