Det kanske är oväntat, men här är anledningen till att du ska vakuumförpacka din mat.

vakuum

Köket är en mytomspunnen plats i hemmet. Det är så farligt att det samlar oljor, eld och gas på en och samma plats, men så snällt att det producerar de mest utsökta godsaker för dina smaklökar.

Det stora problemet med denna plats är att med så många livsmedel och apparater tillsammans tenderar vissa av dem att bli förstörda snabbt. Det gäller särskilt frukt, grönsaker, kött, mejeriprodukter och så vidare. En lösning på detta problem är vakuumförsegling, även om många människor fortfarande inte är medvetna om dess fördelar.

Vad är vakuumförsegling och vad används det till?

Vakuumförsegling, eller vakuumförpackning, är en teknik som går ut på att suga ut all luft ur en förpackning med löfte om att hållbarheten och nyttjandetiden ska förlängas. Förseglingen görs vanligtvis med vattentät plast, men det finns numera även tupperware som kan förseglas på detta sätt med hjälp av ett specialverktyg.

Hemligheten bakom detta är att genom att förpacka maten över tid minskar svinnet och en stor mängd antioxidanter fäster vid maten, vilket ger en termisk effekt till fördel för produkten.

Det bidrar också till att bibehålla livsmedlets näringsegenskaper, baserat på frånvaron av luft; det förhindrar spridning av mikroorganismer, vilket orsakar tillväxt av svampar eller bakterier; det fördröjer nedbrytningen av enzymer, dvs. det förhindrar oxidation av fett och vitaminer; och det förhindrar brunfärgning av kolhydrater.

Vilka är fördelarna med vakuumförsegling?

Beroende på experterna finns det flera fördelar med att använda denna teknik, men de som de flesta experter är överens om är följande

  • Ingen förlust av lukt, smak, färg eller näringsämnen.
  • Maten behåller sin konsistens, färskhet och fasthet bättre.
  • Du kan spara pengar på inköp, eftersom du kan köpa stora mängder och sedan packa upp mindre mängder.
  • Du sparar tid, eftersom du kan laga maten, förvara den förseglad i flera dagar och sedan ta ut den och äta den när du inte har tid.
  • Vakuumförpackning. Mat kan förvaras med kryddor, örter och smaksättare och när den vakuumförpackas kommer dessa att tränga igenom maten. När du sedan marinerar dem kommer du att märka en mer intensiv smak.
  • Om du vakuumfryser dem kan de till och med hålla i månader utan att brytas ned, brännas eller förstöras.
  • De förlorar inte i vikt, som vid andra former av frysning.
  • De avger inte lukt eller smak till andra livsmedel i frysen eller kylskåpet.

Tidigare har vi skrivit om hur man kan tillaga pasta på olika sätt för att få fram de bästa smakerna. Vi har också diskuterat användningen av ägg i olika recept, samt fördelarna med att använda en fritös för att göra krispiga rätter. Dessutom har vi pratat om det perfekta sättet att laga ris, och hur man kan använda en bräd för att förbereda ingredienserna effektivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *