För vissa är denna maträtt ett barndomsminne, medan andra fortfarande njuter av det idag. Gryn är inte bara en god efterrätt, utan en värdefull del av kosten inte bara för de yngsta.
Vid blotta omnämnandet av semolina med hallonjuice visas ett lyckligt leende på många ansikten. Det är en maträtt som ofta dök upp i förskolans matsalar eller serverades för mormors eftermiddagste. Gryn bör inte bara förbli en relik från det förflutna och ett kärt minne. Det är ett hälsosamt tillskott till din dagliga kost som hjälper din kropp att fungera.
Gryn – egenskaper
Semolina, eller semolina, är en ingrediens med en lång tradition i det polska köket, som kommer från durumvete. Den är mest känd för desserter och frukosträtter, till exempel gröt på mjölk med tillsatt frukt eller sirap. Den är lättsmält, vilket gör att den uppskattas av personer med känslig matsmältning.
Gryn är rikt på B-vitaminer (B1, B2, B3), som stöder nervsystemets funktion, samt järn, zink, magnesium och fosfor. E-vitamin, som ingår i sammansättningen, fungerar som en antioxidant och skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler. Den innehåller också arginin, en aminosyra som påverkar produktionen av kväveoxid, vilket har en gynnsam effekt på blodkärlens tillstånd. Semolina innehåller också mycket jod, vilket är viktigt för att sköldkörteln ska fungera korrekt.
Lugnar matsmältningssystemet
När det pågår en konsert i magen och du känner att det stormar i tarmarna är det dags att ta fram mannagryn. Det hjälper till att lindra matsmältningsbesvär, diarré, förstoppning eller uppsvälldhet. Det finns en anledning till varför det är en av de första måltiderna som introduceras efter operationer och en av de första grötarna som spädbarnsföräldrar sträcker sig efter.
När mannagryn tillagas har det en krämig och sammetslen konsistens som inte irriterar magslemhinnorna. Dessutom absorberar kroppen lätt de näringsämnen som den innehåller. Det ger därmed energi, vilket är viktigt för kroppens regenerering.
Hur kan semolina användas?
Den mest populära rätten är mannagryn som kokas med mjölk och serveras med fruktjuice. Gryn kan dock också tillagas salt, användas i soppor, för att tjocka såser eller helt enkelt som ersättning för potatis. Det kan kokas till en tjock konsistens, skäras upp och kastas i buljong istället för pasta.
Man bör dock se upp med semolina för personer med diabetes och insulinresistens. Det har ett ganska högt glykemiskt index (GI), vilket innebär att blodsockernivån stiger ganska snabbt efter förtäring.
Byt ut dina morgonflingor mot havregryn för att tillgodose ditt energibehov under dagen. Regelbunden fysisk aktivitet och hälsosam mat kan ha en positiv effekt på ditt hjärt. Genom att tillsätta lite honung istället för socker gör du din kost mer naturlig och rik på antioxidanter. Försök använda mindre portioner, eller byt ut vissa kötträtter mot korv med lägre fetthalt för att hålla din vikt och förbättra ditt allmänna välbefinnande.