- Om du låter aluminiumlocket sitta kvar på dina produkter gynnas mikroorganismernas spridning.
- Aluminium är en stor fara och när behållaren väl har öppnats är det bästa att ta bort den och bara låta plastlocket sitta kvar.
Vi har vid flera tillfällen talat om vikten av att upprätthålla en korrekt ordning i kylskåpet för att hålla maten i gott skick och främja fördelningen av kyla. Dessutom är varje hylla avsedd för en viss typ av mat, och när det gäller smör (och andra liknande livsmedel) är det bäst att placera dem på mitten eller översta hyllan, där temperaturen vanligtvis är mer konstant och stabil.
Det som dock inte alla är medvetna om är den fara som en burk (eller annan behållare) med smör (och andra liknande produkter) som redan har börjat förvaras i kylskåpet kan utgöra, även på den bästa förvaringsplatsen. En vanlig praxis som denna livsmedelsingenjör talar om.
Detta är en vanlig praxis som livsmedelsingenjören Mariana Zapién varnar för på sitt Instagram-konto @ingdetusalimentos. Det handlar om produkter som ostar, smör, margarin, vissa yoghurtar… och det är därför man måste vara särskilt försiktig.
Vid många tillfällen, efter att ha öppnat smör, ostspridningar eller andra produkter, förvarar vi dem med aluminiumlocket halvöppnat i kylen. Zapién varnar för att detta inte är tillrådligt.
Normalt sett är detta livsmedel som inte konsumeras på en gång, så det är nödvändigt att hålla dem i gott skick i kylen. Men när det skyddande aluminiumlocket som fungerar som en första försegling har tagits bort är det bäst att slänga det.
Enligt experten: ”Om du låter foliehöljet sitta kvar på dina produkter gynnas spridningen av mikroorganismer”. Genom att låta aluminiumlocket vara halvt på kan fukt komma i kontakt med livsmedlet: ”Detta gör att bakterier, jäst eller svamp kan växa och förorena livsmedlet, vilket kan leda till att det förstörs snabbare.
Det är ett vanligt misstag att låta locket sitta fast på ena kanten, vilket gör att smöret (eller annan mat) måste avtäckas och läggas tillbaka varje gång det konsumeras. Det bästa är att ta bort aluminiumlocket helt och hållet och bara behålla plastlocket.
Så här förvarar du smör
Ett sätt att förvara smör på ett bra sätt är att slå in det i matfilm, silikon eller bivaxpapper. Aluminiumfolie bör aldrig användas eftersom det kan påskynda oxidationen.
Om du inte vill använda plastbehållaren kan du använda en smörskål. Dessa behållare hjälper till att bevara smör bättre genom att hålla smörfettet i gott skick, bevara dess smak och arom längre, samt skydda det från yttre fukt, eftersom många modeller till och med har en lufttät försegling och en bricka, vilket gör dem lätta att använda.
Kom ihåg att placera smörskålen på en sval plats, borta från värmekällor, direkt ljus och intensiva lukter för att garantera bästa möjliga konservering.
Tidigare skrev vi om hur man kan använda ägg och olja för att göra den perfekta hemlagade pastan. Vi nämnde också vikten av att bevara råvaror med vakuum för att säkerställa hållbarhet och smak. Genom att noggrant blanda ägg och pasta får man en härlig textur som passar till många rätter.