Denna rätt är rik på kollagen, ett viktigt näringsämne för vävnadsregenerering och ledvård, och innehåller även omega-3.
Det finns få saker som är hälsosammare än hemlagad mat? Detta är sant, men bara halvt sant, eftersom det behöver nyanser. Hemlagad mat är alltid bättre än ultraprocessad mat eller mat baserad på mat från stora produktionskedjor, men att överdriva det med kryddor, ohälsosamma fetter eller socker kan vara lika skadligt, om inte mer. Spaniens mormödrar har dock varit ansvariga för att från generation till generation föra vidare formeln för ett livsmedel som nu betraktas som supermat av näringsgurus.
Det som är bra med att dessa kulinariska pärlor från andra tider överlever i dag som en del av en hälsosam kost är att det finns fler möjligheter att analysera orsakerna till att de är så fördelaktiga.
Så är fallet med buljong, som förutom att vara utsökt och pigga upp kroppen en kylig kväll också bidrar till att stärka minne och inlärning. Iberisk fläskgryta är till exempel perfekt för detta ändamål.
Iberisk fläskgryta
Detta faktum beror på två saker: det är rikt på kollagen, ett grundläggande näringsämne för vävnadsregenerering och ledvård, och det innehåller också omega-3, vilket är optimalt för att stärka cellmembranen i hjärnan, bland annat. Det är därför en stor allierad för nervsystemet, utöver andra kända fördelar med dess kollageninnehåll, såsom att främja hudens elasticitet och tarmlindring. När det gäller omega 3 sänker det triglyceriderna och bidrar till att sänka blodtrycket. Det är antiinflammatoriskt och stärker skelettet.
Enligt Spanish Nutrition Foundation (FEN) är fläskkött en källa till mineraler som zink med en anmärkningsvärd biotillgänglighet jämfört med detta mineral i växtbaserade livsmedel. Dess innehåll av kalium, fosfor och selen sticker ut, och det är också en bra källa till vitamin B12, vitamin B6 och niacin.
Hur man gör iberisk fläskgryta
Du behöver ha kryddor som paprika, salt, oregano, vitlök och peppar, extra jungfruolivolja, lite vitt vin, röd paprika, lök, magert fläskkött och en halv liter fläskfond utan konserveringsmedel. Fräs lök, paprika och vitlök och hacka det iberiska fläskköttet. När såsen är klar saltar du den och lägger i fläsket; när det är brynt tillsätter du oregano, söt paprika, en skvätt vitt vin och fonden.
Processen avslutas med att låta den reduceras och sedan tillsätta vatten så att ingredienserna täcks. Det sista steget är att sjuda i 45 till 50 minuter.