Vi äter dem varje dag och tänker ofta inte ens på konsekvenserna. Särskilt friska människor som inte är överviktiga tror ofta att de ostraffat kan äta allt de vill. Sanningen är en annan. En expert varnar för att vissa livsmedel är ett enkelt sätt att öka risken för cancer.
- Expert varnar för vissa livsmedel som ett enkelt sätt att öka cancerrisken
- Kostfaktorer har visat sig vara ansvariga för cirka en tredjedel av alla cancerformer
- Varma drycker, konserver, livsmedel med hög salthalt och rött kött kan öka cancerrisken
- Måttfullhet är nyckeln – hälsosamma och säkra produkter i en övervägande kosthållning kan minska risken för cancer
– Cancer beror på att de processer som styr celltillväxten i våra kroppar inte fungerar som de ska. Denna dysreglering styrs i sin tur huvudsakligen av genetiska, miljömässiga och näringsmässiga faktorer”, säger Bartek Kulczynski, MD, Dietitian.
Vetenskapliga artiklar visar uttryckligen att kostfaktorer är ansvariga för cirka en tredjedel av alla cancerformer.
– konstaterar experten.
Det betyder att det vi äter varje dag har en mycket stor inverkan på förekomsten av cancer. Både positivt och negativt
– understryker han.
I sin knappt femton minuter långa film listar han nio produktgrupper som uppvisar de starkaste cancerframkallande effekterna. I början av sin lista pekar nutritionisten på godis, konfektyr och sötade drycker. Problemet är naturligtvis det höga sockerinnehållet.
– Och även om socker i sig inte har klassificerats som cancerframkallande vet vi från vetenskapliga artiklar att konsumtion av stora mängder socker främjar cancer”, säger dr Bartek Kulczynski.
Experten nämner också artificiella sötningsmedel, som trots att de är godkända för användning och anses vara säkra, fortfarande väcker stor kontrovers i miljön. Han påminner om att International Agency for Research on Cancer för drygt ett år sedan klassificerade aspartam som möjligen cancerframkallande för människor. Och även om aspartam inte kan fastställas slutgiltigt för att orsaka cancer, rekommenderar nutritionisten att blåsa kallt och inte nå för ofta för produkter som innehåller detta sötningsmedel.
Den tredje gruppen av cancerframkallande produkter är chips och pommes frites, på grund av den akrylamid de innehåller. Detta är ett ämne som främst bildas vid fritering, bakning och rostning.
Vetenskapliga studier visar att akrylamid kan främja utvecklingen av till exempel njurcancer, äggstockscancer, endometriecancer eller bröstcancer
– varnar han.
Det kanske kommer som en överraskning att höra att cancerutvecklingen kan främjas av konsumtion av kaffe, te och… soppor. Det handlar dock inte om innehållet i specifika ingredienser, utan om … vätskans temperatur. Enligt forskning ökar konsumtion av mycket varmt te risken för skivepitelcancer i matstrupen med upp till två gånger. Poängen är att heta vätskor kan orsaka skador på epitelet i matstrupen.
Konserverade livsmedel som konserverad fisk, kött eller grönsaker finns också på listan. – Ett ämne som kallas bisfenol A används ofta vid tillverkningen av konservburkar. Det skyddar mot korrosion, men är inte ofarligt för vår hälsa. Och enligt studier kan det tränga från konservburkar till livsmedel”, förklarar Dr Bartek Kulczyński.
På sjätte plats kommer produkter som är saltrika och har lågt näringsvärde, t.ex. såser och pulversoppor, chips, buljongtärningar eller saltade kex, samt köttprodukter av låg kvalitet: kallskuret och korv, liksom patéer, sojasåser och smältost.
Högt saltintag ökar risken för magcancer
– larmar experten.
Dr Bartek Kulczynski varnar också för rött kött, särskilt högprocessat och värmebehandlat rött kött. Genom att äta på detta sätt utsätter vi oss för en hög risk att utveckla kolorektal cancer.
När köttet utsätts för höga temperaturer bildas cancerframkallande föreningar som kan aktivera gener som har förmågan att orsaka cancer
– säger nutritionisten.
Slutligen listar experten alla produkter som har tecken på mögel och alkohol. I videon påpekar nutritionisten också att måttfullhet och sunt förnuft är nyckeln. Varken rött kött, sötningsmedel eller kakor orsakar cancer om vi tar till dem då och då, och den övervägande delen av vår kost kommer att bestå av hälsosamma och säkra produkter.
Tidigare har vi diskuterat flera viktiga teman. För en uppfriskande dryck kan du prova att göra eget lökskalste, som är enkelt och hälsosamt. När du väljer livsmedel, satsa på färskhet och kvalitetsprodukter för bästa resultat. Fokusera på din hälso-medvetenhet genom att inkludera mer grönsaker och frukter i din kost. Till frukost är Havregryn ett utmärkt val, då det ger långvarig energi och är rikt på näringsämnen!