De kännetecknas av sitt lila fruktkött, sin lätt nötiga smak och en mängd värdefulla egenskaper. Lila tryffelpotatis är en bra källa till fibrer, kalium eller antocyaniner och har ett lägre glykemiskt index än vanlig potatis. Forskarna anser att de är mycket hälsosamma och att de är riktigt goda, men polackerna tar sällan till dem. Detta är ett stort misstag.
Lila potatis (även känd som tryffel) har länge slagit på borden i Frankrike, Chile och Peru, där lokalbefolkningen är angelägna om att odla dem och ofta sträcker sig efter dem.
Tryffelpotatis fördes till vårt land redan i mitten av 1970-talet, men de är inte lika populära här som vanliga potatisar, men de är hälsosammare och riktigt goda. Din svärmor kommer att bli imponerad av deras smak och äta upp dem när du serverar dem till fläskkotletterna vid middagen.
Lila potatis – varför ska du äta den? De är hälsosammare än vanlig potatis
Lila potatis är en bra källa till kalium, som sänker blodtrycket. De innehåller också mycket fibrer, C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer, magnesium och folsyra.
Dessutom är de också en källa till fenolsyror och värdefulla antioxidantföreningar. Om du äter dem regelbundet kan du stödja immunförsvaret eller hjärt-kärlsystemets funktion.
De innehåller ett överflöd av antocyaniner, som har antibakteriella och antivirala effekter i människokroppen, samt skyddar mot de skadliga effekterna av UV-strålning och minskar risken för kolorektala sjukdomar.
Hur många kalorier har lila potatis och vad är deras glykemiska index?
Lila potatis innehåller cirka 72 kcal i 100 gram kokta potatisar. Det kan vara viktigt för vissa att detta består av värden som t.ex: 24,8 g kolhydrater, 3 g fibrer eller 1,6 g protein.
Även om potatis i allmänhet har ett ganska högt glykemiskt index (GI), är indexet för lila potatis lägre än det traditionella (GI 77 jämfört med 93). Detta innebär att de har mindre inverkan på blodsockernivån.
Lila potatis i köket – hur kan du använda dem för att skämma bort din gom?
Lila potatis kan användas på många sätt i köket. De smakar fantastiskt till fisk, kött som traditionella fläskkotletter eller köttfärs, men du kan också baka dem, steka dem, göra potatismos, nudlar, dumplings eller chips. De passar bra till sallader och baljväxter.
Kom ihåg att lila potatisar är hårdare och har ett tjockare skal än vanliga potatisar, så de tar längre tid att koka och skala. Men du kan faktiskt hoppa över det senare steget eller skjuta upp det.
Tvätta dem bara ordentligt före tillagningen och ta bort skalet först därefter, som med rödbetor. Själva de lila potatisarna tar cirka 25-30 minuter att koka från kokpunkten. Att tillaga dem i ugnen i 180 grader Celsius tar cirka 40 minuter.
Tidigare har vi diskuterat flera ämnen. När det gäller salt i te kan en liten mängd förbättra smaken. Potatis är en fantastiskt mångsidig råvara; prova att variera tillagningen. Glöm inte att ta hand om potatisen genom att förvara den rätt för att undvika groddning. När vi talar om kött, välj gärna olika typer för att få en bred smakprofil i maten. Slutligen, kom ihåg att använda jäst noggrant i bakning för att uppnå den perfekta texturen.