Många har redan slutat koka ris i tepåsar, men hittills har ingen tänkt på att tepåsar också kan innehålla mikroplaster som tränger in i kroppen. Det visar sig att dessa oansenliga förpackningar släpper ut upp till miljarder partiklar av föroreningar per milliliter te.
Forskare från Universitat Autònoma de Barcelona undersökte olika typer av produkter som finns i butikerna. De vanligaste tebladen var förpackade i påsar av nylon, cellulosa och polypropylen. De fann att alla dessa råmaterial innehöll mikro- och nanoplaster, som absorberas i stora mängder av celler i tarmen.
Mikroplastförorening av livsmedel
Den ständigt ökande livsmedelsproduktionen, de enkla transporterna och det snabba tempot i livet gör att både producenter och konsumenter väljer förpackningar som är enkla och praktiska att förvara och använda. Det är dock viktigt att vara medveten om att de förpackningar som kommer i kontakt med livsmedel i hög grad påverkar dess tillstånd och kvalitet. Särskilt när de utsätts för höga temperaturer tränger mikroplastpartiklar in.
Mikroplaster i tepåsar
Vanliga tepåsar innehåller mycket höga halter av mikroplaster. Dessa räknas i miljarder partiklar. Påsar av polypropylen avger de mest skadliga ämnena – cirka 1,2 miljarder partiklar per milliliter te. Det finns redan mycket färre mikroplaster i cellulosaförpackningar: 135 miljoner, och i nylonförpackningar – cirka 8 miljoner partiklar. Forskarna undersökte inte bara mängden mikroplast och nanoplast, utan också hur dessa ämnen reagerar med cellerna i tarmen.
Hur genomfördes studien? Akademiker från Barcelona färgade mikroplastpartiklarna och exponerade dem för olika typer av tarmceller. De fann att slemproducerande celler visade det högsta upptaget av mikroplastpartiklar. Föroreningarna trängde till och med in i cellernas kärna.
Innehåller alla tepåsar mikroplaster?
I de flesta livsmedelsbutiker innehåller tepåsarna mikroplast, men det finns tepåsar av bomull eller papper på marknaden i mindre upplagor som inte är förorenade med mikroplast. Men även med pappers- eller bomullspåsar bör man vara försiktig.
Håll utkik efter innehållet av ytterligare ämnen, färgämnen, blekmedel eller klor. Naturprodukter bör ha ett kvalitetscertifikat. Te i lösvikt, bryggt direkt i en kanna eller mugg, i metallbryggare av keramik eller rostfritt stål, är säkert.
Utveckling av forskning om livsmedelssäkerhet
Spanska forskare är väl medvetna om riskerna. De anser att: ”det är viktigt att utveckla standardiserade testmetoder för att bedöma kontamineringen av mikro- och nanoplaster som frigörs från plastmaterial som kommer i kontakt med livsmedel och att skapa regler som effektivt begränsar och minimerar denna kontaminering. Med den fortsatt ökade användningen av plast i livsmedelsförpackningar är det nödvändigt att vidta åtgärder för att ta itu med denna kontaminering för att garantera livsmedelssäkerheten och skydda folkhälsan”.
Möjligtvis kan du vara intresserad av:
Frukost är en viktig måltid, och det är bra att börja med en nyttig frukost för att få energi för dagen. Att inkludera Ägg i frukosten hjälper dig att få det viktiga proteinet för att bevara muskelmassan. Att äta livsmedel som är rika på fibrer påverkar dina tarmar positivt och förbättrar matsmältningen. Regelbundet följande av hälsosamma vanor bidrar till en allmän förbättring av din hälso och ökar livskraften.