Är air fryer verkligen hälsosam? Experten har inga tvivel

air fryer

Är air fryer verkligen hälsosam? Experten har inga tvivel

Air fryer håller sakta men säkert på att bli det nya ”Thermomix”, men med den skillnaden att den är mycket billigare och passar inom budgeten för en genomsnittlig Svensk. Denna köksapparat låter dig tillaga mat utan extra tillsatt fett.

Men är det verkligen ett hälsosamt och säkert alternativ, eller bara ännu ett marknadsföringsknep? En expert bekräftar att air fryern är ett bättre alternativ än traditionell fritering. Den är dock inte helt fri från risker.

En air fryer använder sig av cirkulation av varm luft för att göra maten krispig på utsidan och mjuk på insidan, utan att behöva doppa den i stora mängder olja. Denna mångsidiga apparat gör det möjligt att förbereda en mängd olika rätter – från pommes frites, gratänger till kyckling.

Den fettfria fritösen kan förändra hur vi ser på fritering. Dietisten Julia Zumpano från Cleveland Clinic betonar att det är ett hälsosammare alternativ. Användning av en air fryer kan minska kalorivärdet på rätter med upp till 80 procent, samt minska mängden skadliga transfetter och akrylamid, vilket är viktigt för hjärthälsa och minskning av risken för livsstilssjukdomar. Forskning visar att en air fryer kan minska mängden akrylamid med 90 procent.

Trots många fördelar finns det vissa risker förknippade med oxidation av kolesterol och cancerframkallande ämnen som kan uppstå vid matlagning. Ändå är denna risk betydligt mindre än vid traditionell fritering.

Dietisten Julia Zumpano påminner oss om att hälsosam matlagning handlar inte bara om metoden utan också om kvaliteten på ingredienserna. En air fryer kan göra hälsosam mat mer aptitlig, men det är vi som bestämmer dess näringsvärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *