Äppelcidervinäger har väckt intresse hos både utövare av en hälsosam livsstil och forskare. Under de senaste åren har ett antal studier visat att det är mest fördelaktigt att ta det före måltiderna. Lösningen av äppelcidervinäger och vatten hjälper till att hålla blodsockernivån stabil, främjar viktminskning och ökar dessutom järnabsorptionen.
Forskning visar att daglig konsumtion av 20 ml äppelcidervinäger utspädd med vatten kan ha många hälsofördelar. Det finns dock en viktig regel – drycken bör tas före måltiderna.
Det hjälper till att:
- upprätthålla stabila blodsockernivåer – forskning som publicerades 2013 av Journal of Functional Foods visade att ättiksyra hämmar matsmältningen av kolhydrater i matsmältningskanalen, vilket är ovärderligt för patienter med typ 2-diabetes. En annan studie som publicerades 2011 i Diabetes Care visar att äppelcidervinäger också kan hjälpa personer med typ 1-diabetes;
- minska kroppsvikten – vinäger ökar mättnadskänslan, men studier visar att produkter med en hög koncentration av ättiksyra har bäst effekt;
- öka järnabsorptionen – en studie som publicerades 2002 i Journal of Agricultural and Food Chemistry visade att äppelcidervinäger ökar järnabsorptionen på tarmnivå. Samtidigt rekommenderar Vegetarian Health Institute att man använder äppelcidervinäger profylaktiskt för att förhindra järnbrist.
Äppelcidervinäger och behandling av matsmältningsbesvär
Vissa tror att det förebygger matsmältningsbesvär om man tar äppelcidervinäger 30 minuter före en måltid. Denna åsikt kan påverkas av Alyssa Jungs teori, som publicerades i hennes bok Kitchen Cabinet Cures. Hon säger att denna metod är en sedvänja inom folkmedicinen och har använts i åratal. Forskningen bekräftar dock inte att äppelcidervinäger faktiskt hjälper till att behandla matsmältningsbesvär.
År 2008 visade författaren Jennifer LaRue Huget, efter diskussioner med specialister, inklusive gastrointestinala specialister, att det inte finns några bevis för att någon vinäger är effektiv mot matsmältningsbesvär. Tvärtom kan det höga ättiksyrainnehållet orsaka matsmältningsproblem hos vissa patienter.
Äppelcidervinäger före måltiderna – inte på morgonen!
De största fördelarna med att konsumera äppelcidervinäger erhålls när de tas före måltiderna. Experter anser att blandningen av vinäger och vatten bör konsumeras omedelbart innan du äter och inte några timmar innan.
Å andra sidan är vinäger på tom mage, berusad före frukost, inte en bra idé. Denna regel gäller särskilt för patienter med gastrointestinala sjukdomar, men det är värt att komma ihåg att fastande äppelcidervinäger kan orsaka halsbränna, matsmältningsbesvär eller magont hos alla individer.
Av samma skäl bör det inte tas på kvällen. Blandningen fungerar bäst berusad före lunch, eller möjligen före en tidig middag.
Kontraindikationer för behandling med äppelcidervinäger
Är äppelcidervinäger hälsosam? Om det konsumeras i rätt mängd, verkligen ja. Men kan alla använda det? Tyvärr inte. Det bör undvikas av patienter med kroniska sjukdomar i matsmältningssystemet, särskilt magen och tarmarna. Det rekommenderas inte heller för personer som är benägna att få halsbränna eller leverproblem.
På grund av bristen på studier om eventuella biverkningar på fostret bör äppelcidervinäger inte drickas av gravida kvinnor. Det är också värt att komma ihåg den möjliga interaktionen mellan ättiksyra och vissa mediciner, så patienter som tar några preparat bör rådfråga sin läkare innan behandlingen påbörjas. Det kan vara nödvändigt att hålla ett lämpligt intervall mellan medicinering och den vinägerbaserade drycken, och i vissa fall att helt avstå från den specifika produkten i fråga.