Fjäderfäexperter förklarar vad som ligger bakom äggulans färg, från blekgul till djupt orange, här är vad det betyder.
Färgen på äggulan är ett kontroversiellt och nyfiket ämne bland konsumenterna, men vad säger egentligen den gula, orangea eller till och med röda nyansen oss? Enligt experter på livsmedelsvetenskap är äggulans färg nära relaterad till hönornas kost och hälsa. Så vad betyder den?
Betydelsen av varierande äggfärg
Enligt en biträdande professor i fjäderfähantering vid University of Maryland beror äggulans färg på pigment som finns i hönans kost.
Fåglar som äter en kost som är rik på vissa ingredienser, t.ex. majs, alfalfa, gräs eller röd paprika, tenderar att lägga ägg med mörkare gula, allt från ljusgul till orange. Detta beror på en grupp föreningar som kallas karotenoider, som fungerar som antioxidanter och ger dessa livfulla färger. En kost baserad på enklare spannmål, som vete eller soja, ger däremot blekare knoppar.
På så sätt påverkar karotenoiderna inte bara äggulans färg, utan är också bra för hälsan eftersom de bidrar till att stärka fåglarnas immunförsvar. Dessutom har vissa karotenoider antioxidativa effekter som kan vara till nytta för människor när vi konsumerar ägg.
Jen Houchins, PhD, RD, chef för näringsforskning vid The American Egg Board’s Egg Nutrition Center, avslöjade betydelsen av äggulans karakteristiska färg :
- Ljusgul: Denna färg tyder på att hönan har utfodrats med vete, korn eller vitt majsmjöl.
- Ljusgul: Den här färgen betyder att hönan ätit mycket majs och/eller alfalfa.
- Orange: Här är säsongen då ägget värptes viktig; hönor tenderar att tillbringa mer tid utomhus under våren och sommaren, vilket ökar sannolikheten för födosök. Vad betyder då färgen orange? Den hänvisar till en diet som inkluderar födosök, där hönsen kan få tillgång till olika växter och insekter vars pigment kan påverka färgen.
Hur är det med kvalitet och smak?
Trots vad många tror hävdar experterna på Eggoz nutrition att äggulans färg inte är en indikator på äggets färskhet eller kvalitet. Enligt deras analys är faktorer som färskhet, hur hönsen hålls och hur de föds upp mycket mer avgörande för äggets övergripande kvalitet.
När det gäller smaken, även om många hävdar att ägg med mörkare gula har en starkare eller ”bättre” smak, ger studierna inte stöd för detta påstående. Smaken på ett ägg påverkas mer av hönans kost och hälsa som helhet, och inte nödvändigtvis av gulans färg.
Tidigare har vi skrivit om hushållstips och mat. Förvaring i en lufttät burk håller mat fräsch längre. Brygg svart te för en energigivande start på dagen. En mogen banan fungerar perfekt i bakning. Koka potatis med skal för att behålla näringsämnen. Ägg är en utmärkt proteinkälla och mångsidig i köket.