Ägg är ett viktigt inslag i alla dieter. Upptäck rekommendationerna för en hälsosam konsumtion
Ägg uppskattas i vissa delar av världen som ett livsmedel som är lätt att tillaga, mångsidigt i matlagningen och har ett högt näringsinnehåll. Ett kokt ägg ger 13 g protein, 126 mg kalium, 373 mg kolesterol och 155 kalorier.
Men frågan uppstår: höjer man kolesterolet om man äter ägg? Svaret är inte nödvändigtvis. Det som kan påverka kolesterolnivåerna är de ingredienser som ägget serveras tillsammans med och hur det tillagas.
I en artikel från Fundación Cardiológica Argentina påpekas att äggulor innehåller ”det goda kolesterolet” (HDL), som skyddar hjärtat och transporterar LDL-kolesterol från artärerna till levern, där det bearbetas.
För att undvika att kolesterolet höjs rekommenderas att man äter ungefär ett ägg om dagen eller sex till sju ägg i veckan. Det är lämpligt att rådfråga en specialist för en personligt anpassad diet.
Bra och dåligt kolesterol med ägg
Det är vanligt att äta ägg till frukost med skinka eller korv, livsmedel som är rika på transfetter som höjer det ”onda” (LDL) kolesterolet. Äggulor innehåller däremot det ”goda” kolesterolet (HDL) som skyddar hjärtat och avlägsnar LDL från artärerna.
Rekommendationer för hälsosam äggkonsumtion
- Det rekommenderas att konsumera 1 ägg per dag eller 6-7 ägg per vecka.
- Om du är osäker på vilken mängd som är rätt för dig, rådgör med en specialist för en personligt anpassad plan.
- För att undvika ”dåligt” kolesterol ska du äta kokta ägg och fokusera din konsumtion på vitorna.
- Ät gröna bladgrönsaker (spenat, vattenkrasse, sallad, mangold) till ägget för att få i dig mer näring.
Ägg är inte skadliga för din hälsa om du väljer klokt vad du ska äta till dem. Dess höga innehåll av vitamin A, D och E, liksom naturliga pigment som lutein och zeaxantin, gör det till ett värdefullt livsmedel för cellförnyelse och hjärtskydd.
Möjligtvis kan du vara intresserad av: tarmar spelar en nyckelroll i matsmältningsprocessen och i att upprätthålla allmän hälsa. Undvik att använda plast för att förvara livsmedel, eftersom detta kan påverka din hälsa och miljön negativt. Att regelbundet följa principerna för en hälsosam kost har en positiv effekt på den övergripande hälso och välbefinnande. Att minska intaget av socker kan avsevärt förbättra ditt tillstånd, särskilt om du har en benägenhet för sjukdomar. Att äta en varierad mängd frukt berikar kroppen med vitaminer och mineraler, vilket främjar förbättrad matsmältning och stärker immunförsvaret.