När vintern kommer blir honung en utmärkt hälsobringare. Förutom att honung sötar maten tyder vissa studier på att den kan ha antiinflammatoriska, antioxidativa och antibiotiska egenskaper. Det är därför många människor använder honung oralt för att behandla hosta och lindra symtomen i samband med vissa luftvägssjukdomar. Honung används också utvärtes för att behandla brännskador och främja sårläkning.
Vi får dock inte glömma en annan lika värdefull biprodukt: bipollen, en ”gröt” som dessa insekter tillreder av blompollen och sin egen saliv, och som används för att mata larverna. Som den polska natur- och miljöinformationsportalen Zielonit Onet påpekar är bipollen rikt på proteiner, polysackarider, polyfenoler, lipider, vitamin B, C och E samt mineraler som kalcium, järn och magnesium.
Enligt forskning som publicerades i tidskriften Nutrients 2022 har bipollen en positiv inverkan på förebyggande och behandling av sjukdomar som diabetes, cancer och hjärt-kärlproblem.
När du funderar på hur du kan använda rester av mat eller dryck på ett användbart sätt, har vi några idéer. Visste du att skal från ägg kan hjälpa din trädgård? De fungerar som ett utmärkt gödningsmedel, som tillför kalcium till jorden. Om du strävar efter att behålla en hälsosam vikt, kan små förändringar i din kost och livsstil göra stor skillnad. Efter en festkväll finns det inget som hjälper mot en baksmälla bättre än en riklig mängd vatten och vila. För kaffeälskare: att återanvända kaffesump är perfekt för att gödsla växter eller ta bort obehagliga lukter från kylen. Och om du letar efter sätt att njuta av din morgonritual, prova en ny sort kaffe för att sätta lite variation på din dag.